Kolagén a zdravá pleť

Kolagén je hlavnou zložkou pokožky a preto zohráva dôležitú úlohu pri definovaní jej zdravotného stavu, pružnosti, elasticite či hydratácii. Dôsledkom procesov starnutia je aj to, že telo od určitého veku produkuje menej kolagénu, čo sa prejaví aj na pokožke. Tvoria sa vrásky a pokožka sa stáva menej hydratovaná (1).

Štúdie dokazujú, že kolagénové peptidy alebo kolagénové výživové doplnky môžu pomôcť spomaliť prejavy starnutia na pokožke a to zvýšením suchosti pokožky a zvýšením tvorby vrások (2, 3, 4, 5).

V jednej štúdii zaznamenali ženy, ktoré počas ôsmich týždňov užívali výživový doplnok obsahujúci 2,5 až 5 gramov kolagénu, menej suchú pokožku a výrazné zvýšenie elasticity kože v porovnaní s tými, ktoré doplnok neužívali (4).

kolagendrink 2

 

Ďalšia štúdia zistila, že ženy, ktoré denne pili počas 12 týždňov nápoj zmiešaný s kolagénovým výživovým doplnkom zaznamenali zvýšenú hydratáciu pokožky a významné zníženie hĺbky vrások v porovnaní s kontrolnou skupinou (3).

Účinky kolagénových výživových doplnkov na zmiernenie vrások sa pripisujú ich schopnosti stimulovať telo, aby sám produkoval kolagén (1, 2).

Navyše, užívanie kolagénových výživových doplnkov môže podporiť produkciu iných proteínov, ktoré pomáhajú tvoriť štruktúru pokožky, vrátane elastínu a fibrilínu (1, 2).

Existuje tiež mnoho anekdotálnych tvrdení, že kolagénové výživové doplnky pomáhajú pri prevencii akné a iných nepriaznivých stavov kože, avšak na obhájenie týchto tvrdení sú potrebné ďalšie štúdie.

Užívanie kolagénových výživových doplnkov môže pomôcť pri spomalení starnutia pokožky.

Pri výbere kolagénových výživových doplnkoch treba dbať na to, aby boli kvalitné.   Doplnky kvalitného kolagénu v tej najlepšej, tekutej forme ponúka kolagén drink vo svojich produktoch.

60 Royal Peptide (2)