Čo je kolagén,  ako ho naše telo vyrába a najznámejšie typy kolagénu

kolagen podporuje tvprbu zdravej pokozkyKolagén môžeme prirovnať k akémusi lepidlu, ktoré drží naše telo pokope. Bez kolagénu by bola pokožka suchá a tenká, svaly by nemohli rásť a naše kosti a nechty by boli veľmi krehké. Určite ste počuli o vynikajúcich účinkoch kolagénu na pokožku, no pozor! Mali by ste vedieť, že kolagén aplikovaný topicky vašej pokožke, vlasom ani nechtom nijako neprospeje. Molekula kolagénu je v skutočnosti príliš veľká na to, aby ju pokožka dokázala absorbovať zvonku. Aby sa prejavili všetky výhody kolagénu, je potrebné ho konzumovať. Kolagén je proteín, ktorý má v našom tele najväčšie zastúpenie (až 30 % z celkových bielkovín v našom tele) a zúčastňuje sa na tvorbe mnohých tkanív, ktorým dáva silu a celistvosť, predovšetkým ide o pokožku, svaly, kosti, šľachy, ale aj mozog a srdce.

Čo je kolagén

Kolagén pochádza z gréckeho slova „kólla“, čo znamená „lepidlo“ a z francúzskoho slova „gène“, čo znamená „niečo, čo produkuje". Inými slovami, kolagén je „proteín produkujúci lepidlo“. Pretože v každom tele sa časom tkanivá opotrebujú a zanikajú, je nevyhnutné ich neustále vytvárať a liečiť. Kolagén sa koncentruje do jednej dôležitej štruktúry, ktorá sa nazýva extracelulárna matrica (ECM). ECM je vrstva, ktorá vyživuje bunky v každom tkanive nášho tela. Vlastne ide o akúsi sieť, ktorá drží všetky naše bunky pokope a pomáha im plniť ich funkciu.

Percentuálne zastúpenie kolagénu v jednotlivých orgánoch a častiach tela je nasledovné:kolagen - sucast oka

  90 % očného bielka (skléra) [*]

  80 % šliach [*]

  70-80 % pokožky [*]

  60 % chrupaviek [*]

  30 % kostí [*]

  1 - 10 % svalovej hmoty [*]

Kolagén sa nedá získať priamo z potravín (iba z výžívových doplnkov), takže vaše telo si ho musí vyrobiť.

Ako sa v tele produkuje kolagén?

Kolagén sa skladá z aminokyselín. Naše telo najprv rozloží našu prijatú potravu bohatú na bielkoviny na aminokyseliny, z ktorých potom vyprodukuje kolagén. Potraviny bohaté na bielkoviny sú najmä živočíšneho pôvodu, čiže mäso a mliečne výrobky. Mimoriadne dôležitý pre syntézu kolagénu je vitamín C. Pomáha spájať aminokyseliny, ktoré vytvárajú kolagén. Proces tvorby kolagénu z aminokyselín je rozdelený do troch fáz:

  1. Prokolagén - je prekurzor kolagénu. Má tvar trojitej závitnice a tvoria ho tri rôzne reťazce aminokyselín:
  • Glycín (tvorí 30 % celkových aminokyselín v kolagéne)
  • Prolín
  • Hydroxyprolín

Pravidelná sekvencia helixu prokolágénu vyzerá takto: Gly-X-Y, (X a Y sú bežne prolín a hydroxyprolín).

Iné menej bežné aminokyseliny, ktoré môžu byť súčasťou prokolagénových reťazcov, sú:

  • arginín
  • kyselina glutámová
  • alanín
  • lyzín

 

Tieto tri jednotlivé aminokyseliny sú spracované v endoplazmatickom retikule bunky, kde prechádzajú troma zmenami [*]:

  • hydroxyláciou (pridávanie enzýmov nazývaných hydroxylázy)
  • glykozyláciou (pridanie glukózy alebo galaktózy k enzýmom)
  • vytvorením disulfidovej väzby (tvorba trojitej závitnice – triple helix)

Po týchto troch procesoch sa vytvorí prokolagénový reťazec, ktorého konce ale zostávajú voľné (nazývajú sa terminály) a pripomínajú roztrhnuté lano. Proces pokračuje odoslaním tohto poloproduktu do Golgiho aparátu, kde sa do reťazca pridávajú oligosacharidy. Tento produkt sa potom zbalí a odošle von z bunky.

  1. Tropokolagén, tiež známy ako kolagénové reťazce - keď je prokolagén odoslaný z bunky - do miesta, ktoré sa nazýva extracelulárny priestor - voľné konce reťazca prokolagénu sa odrežú. Takto vzniknú konečné kolagénové reťazce, tiež známe ako tropokolagén.
  2. Kolagénové vlákna - jednotlivé kolagénové reťazce tvoria skupiny vlákien, ktoré tvoria kolagénový proteín.

Aby sme to zhrnuli, tvorba kolagénu môže pripomínať zapletanie lana z troch vlákien, pričom každé jedno vlákno je z iného materiálu. Tieto vlákna sú ošetrené chemickými zlúčeninami, ktoré uľahčujú ich viazanie – točenie do špirály. Po zatočení sa roztrhané konce rýchlo odrežú a zapečatia.

rope-2923421_1920

Typy kolagénu

Existuje 28 známych typov kolagénu. Avšak asi 90% kolagénu v našom tele tvorí kolagén typu I. Tu je 5 najčastejších typov kolagénu:

Kolagén I: tento typ kolagénu má najväčšie zastúpenie a nachádza sa takmer vo všetkých tkanivách nášho tela, v šľachách, pokožke, kostiach, chrupavkách, spojivových tkanivách a zuboch. Kolagénové vlákna typu I sú neuveriteľne silné. Dokážu odolávať veľkému tlaku bez toho, aby došlo k ich porušeniu a dalo by sa povedať, že môžu byť dokonca silnejšie ako oceľ [*].

Kolagén II: náchádza sa najmä v chrupavkách.

Kolagén III: tento typ sa vyskytuje spolu s kolagénom typu I a tiež vo svaloch, orgánoch, artériách a v špeciálnom type spojivového tkaniva nazývaného retikulárne vlákno, ktoré tvorí pečeň, tukové tkanivo, kostnú dreň, slezinu a ďalšie orgány.

Kolagén IV: tvorí bazálnu membránu, vrstvu extracelulárnej matrice (ECM) - sieť, ktorá vyživuje bunky a nachádza sa pod epitelom. Bazálna membrána v podstate poskytuje vonkajšiu oporu bunkám pokožky.

Kolagén V: Kolagén typu V sa nachádza v kostnej matrici, rohovke a v spojivom tkanive, ktoré sa nachádza medzi bunkami svalov, pečene, pľúc a placentou.

Ako vidíte, kolagén sa podieľa na tvorbe takmer každého tkaniva. To je dôvod, prečo je potrebné ho prijímať v dostatočnom množstve, buď prostredníctvom potravín alebo výživových doplnkov s obsahom kolagénu.

60 Royal Peptide (2)