Kolagén a celulitída

Kolagén je najzastúpenejší proteín v tele. Existuje šestnásť rôznych typov kolagénu, avšak v našom tele sú najviac zastúpené typy 1, 2 a 3. Typ 2 je zvlášť užitočný pre zdravie a integritu kĺbov.  Obsahuje glukozamín a chondroitín. Typy 1 a 3 sa vyskytujú v koži, svaloch, kostiach, spojivových tkanivách, krvných cievach a (GI) gastrointestinálnom trakte. Prispievajú k pružnosti a pevnosti tkanív.

Kolagén a celulitída

Celulitídou trpí až okolo 85 % žien. Prejavuje sa na bokoch, stehnách a zadku. Celulitída sa objavuje okolo puberty (pravdepodobne kvôli hormonálnym zmenám). S pribúdajúcim vekom sa známky celulitídy prejavujú výraznejšie. To súvisí s redukciou hustoty pokožky a znížením jej elasticity spojenej so starnutím.

Existuje len málo údajov, ktoré by podporovali výsledky topického, to je miestneho ošetrenia známok celulitídy. Dôvodom môže byť skutočnosť, že molekuly prípravkov na podporu a obnovenie celistvosti tkanív sú príliš veľké na to, aby prenikli do pokožky (epidermis).

Je dôležité zdôrazniť, že pri diéte podporujúcej príjem kolagénu sa podľa uvedenej štúdie  podarilo potlačiť viditeľné prejavy celulitídy. Kolagén typu 1 a 3 zvyšujú hustotu (hrúbku) pokožky, zlepšujú jej pružnosť a znižujú efekt „jamkovej“ kože.

pexels-photo-1006310

 

Kolagén a známky starnutia na pokožke

Po dosiahnutí veku 25 rokov sa produkcia kolagénu znižuje. Zároveň je úbytok kolagénu spôsobený tiež  oxidačným stresom, ktorý prispieva k jeho rozkladu. Tieto faktory majú za následok prvé prejavy starnutia na pokožke a prvé vrásky.

Táto štúdia poukazuje na výrazné zlepšenie elasticity a vlhkosti pokožky. Priaznivé výsledky sa už prejavili po ôsmych týždňoch užívania kolagénu. Štúdia sa zamerala na ženy vo veku 35 až 55 rokov.  Ďalšie štúdie (1, 2) ukazujú podobné výsledky.

Zdroje kolagénu

Ak chcete doplniť stravou viac kolagénu,  vývar z kostí a želatína sú jeho najideálnejšie zdroje.  Kolagén sa nachádza vo veľmi vysokej koncentrácii v kostiach; varením kostí vo vode sa kolagén extrahuje. Ten sa v chladničke mení na  gélovú hmotu - želatínu.

Ďalšie potraviny bohaté na priamu konzumáciu kolagénu sú vajíčka a hydina.

Ak chcete podporiť, aby vaše telo zvýšilo produkciu kolagénu, konzumujte potraviny bohaté na vitamín C, akými sú napríklad citrusové plody, paprika, čierne ríbezle, brokolica. Vitamín C zabezpečuje premenu aminokyselín (najmä prolínu a lyzínu), ktoré tvoria stavebné bloky kolagénu na kolagén.  

kolagendrink

 

Ďalšou možnosťou, ako doplniť chýbajúci kolagén je užívanie hydrolyzovaného kolagénu. Takto vaše telo získa kolagén priamo a v potrebnom množstve.

Royal Peptide 1160x441 Vials (1)