Hydrolyzovaný kolagén – vhodná doplnková terapia pri osteoporóze a osteoartróze

Hydrolyzovaný kolagén sa považuje za bezpečné nutraceutikum, ktorého kombinácia aminokyselín stimuluje syntézu kolagénu v chrupavke a iných tkanivách.
 
Užívanie hydrolyzovaného kolagénu sa odporúča ako doplnková terapia pri prevencii a liečbe osteoporózy a osteoartrózy.
 
Pribúdajúci vek, nesprávna strava a životospráva môžu ovplyvniť hladinu kolagénu v tele. Tieto zmeny nie sú viditeľné v počiatočných fázach života, ale začínajú sa prejavovať v dospelosti. Narastá riziko, že dôjde k vývoju porúch kostí a kĺbov. Vyvážená výživa je nevyhnutná nielen na prevenciu chronických chorôb, ale aj na udržanie zdravého tela a zabezpečenie jeho správneho fungovania.
 
Osteoporóza predstavuje ochorenie kostí.  Prejavuje sa znížením kostnej hmoty a zhoršením anatomickej a štrukturálnej integrity kostí, čo vedie k zvýšenej krehkosti kostí a náchylnosti na zlomeniny. Najviac postihnutými skupinami sú staršie ženy, ktorých znížená produkcia estrogénu po menopauze urýchľuje úbytok kostnej hmoty.
 
 
osteoporoza kolagendrink (1)
 
Osteoartróza je najbežnejšie ochorenie kĺbov. Ochorenie sa vyvíja postupne  mnoho rokov. Prejavuje sa epizódami bolesti a kulminuje stratou funkcie kĺbov.
 
 
 
osteoartroza kolagendrink (1)
 
Nutraceutiká sú látky, ktoré môžu pôsobiť ako pomocné látky pri prevencii a liečbe chronických chorôb, najmä osteoartrózy. Termín nutraceutikum pochádza z kombinácie slov „výživa“ a „farmaceutický“. Zodpovedá potravinám a výrobkom, ktoré nielenže prospievajú zdraviu, ale tiež nemajú nepriaznivé účinky. Hydrolyzovaný kolagén je považovaný za bezpečný a má minimálne nepriaznivé účinky. Je zložený z aminokyselín, predovšetkým glycínu a prolínu,  ktoré sa prednostne akumulujú v chrupavke.
 
Užívanie hydrolyzovaného kolagénu má pozitívnu terapeutickú úlohu pri osteoporóze a osteoartróze: potenciálne zvyšuje hustotu minerálov v kostiach, poskytuje ochranný efekt na kĺbovú chrupavku a predovšetkým poskytuje symptomatickú úľavu od bolesti.
 
Nakupy CZ 1 (1)
 
 
A koľko hydrolyzovaného kolagénu denne užívať? Bolo potvrdené, že pri dennej dávke 8 000 mg došlo k nárastu koncentrácie glycínu a prolínu v plazme. Denné dávky 12 000 mg podporili významné zlepšeniu príznakov osteoartrózy a osteoporózy.
 
Sú potrebné ďalšie štúdie, aby sa určili patogénne faktory, ktoré sa podieľajú na osteoporóze a osteoartróze, jej včasnej diagnóze a od ktorého štádia života by sa odporučilo začať s doplnením hydrolyzovaného kolagénu, ako aj určenie vhodného dávkovania na dosiahnutie významného terapeutického potenciálu.
 
Zdroj: 
 
 
99 FlexiRep (2)