Kolagén a svaly, šľachy, kĺby a väzivá, kosti a tkanivá

predchádzajúcom blogu sme sa venovali priaznivým účinkom kolagénu na správny vývoj zdravej pokožky, nechtov a vlasov. V tomto blogu sa bližšie pozrieme na to, ako kolagén pôsobí na svaly, šľachy, kĺby a väzivá, kosti a tkanivá.  

  1. Kolagén a jeho vplyv na svaly a ich regeneráciu

Kolagén má kľúčovú úlohu pri raste, hojení a regenerácii svalov. Dopĺňaním kolagénu podporujeme:

  • zvýšenie svalovej hmoty
  • vyššiu efektivitu výkonnostného tréningu
  • pomoc pri regenerácii svalov
  • predchádzanie poruchám pri vývine svalov

 

Na základe výsledkov jednej štúdie sa zistilo, že príjem kolagénu vo forme výživového doplnku v kombinácii s výkonnostným tréningom prispel k zvýšeniu svalovej hmoty a svalovej sily a zároveň prispel k zníženiu tukovej hmoty [*].

Štúdia, ktorá bola publikovaná v odbornom časopise NATURE uvádza, že pri nedostatku kolagénu typu VI dochádza k zhoršeniu regenerácie svalov a zníženiu schopnosti vlastnej obnove buniek po poranení [*].   Mutácie, ktoré bránia tvorbe kolagénu typu VI, môžu tiež viesť k poruche, ako je napr.  svalová atrofia [*].

kolagendrink muscle collagen

  1. Kolagén a jeho vplyv na kĺby, šľachy a väzivá

Kolagén je prevládajúcou zložkou tkanív v kĺboch, šľachách a väzive. 80 % stavebnej  zložky šliach tvorí kolagén. Kolagén typu I, II, III, V a XI tvorí základnú štruktúru šliach a väzív [*].

Úbytok a následný nedostatok kolagénu nepriaznivo ovplyvňuje flexibilitu pohybového aparátu a môže spôsobiť poruchy kĺbov, akými sú reumatoidná artritída a osteoartritída.

Dopĺňanie kolagénových peptidov podporuje:

  • Udržiavanie integrity šliach a väzív
  • Prevenciu a liečbu reumatoidnej artritídy a osteoartritídy
  • Zníženie bolesti kĺbov a opuchy
  • Regeneráciu šliach

 

V randomizovanej, dvojito zaslepenej štúdii zahrňujúcej 60 pacientov s ťažkou reumatoidnou artritídou, konzumácia kuracieho kolagénu typu II počas troch mesiacov znížila počet opuchnutých a citlivých kĺbov a u štyroch pacientov došlo ku kompletnej remisii ochorenia [*].

Ďalšia štúdia uvádza, že pri dennej dávke 1 200 mg kolagénu sa u pacientov signifikantne znížila bolesť kĺbov [*].

Dopĺňanie kolagénu je zvlášť prospešné pri osteoartritíde. V istej dvojito zaslepenej štúdii sa zistilo, že "kolagénové peptidy sú potenciálne terapeutické látky, ako výživové doplnky na zvládanie osteoartritídy a udržiavanie zdravia kĺbov" [*].

Počiatočné štúdie na zvieratách preukázali, že dopĺňanie kolagénu typu I a vitamínu C môže posilniť a urýchliť hojenie Achilovej šľachy (najväčšia šľacha v tele) [*] [*] [*].

 kolagendrink joints

  1. Kolagén a jeho vplyv na kosti

 

Vápnik nie je jedinou látkou, na ktorú by ste sa mali dbať, pokiaľ ide o zdravie kostí.

Pevnosť vašich kostí závisí od dvoch vecí:

  • Množstva kostného tkaniva.
  • Štruktúry kolagénovej siete v kostiach.

 

Starnutím táto kolagénová sieť slabne, a tak sa kosti stávajú menej odolné. Našťastie, telo dokáže rýchlo vstrebávať a využiť perorálne doplnený kolagén, aby vykompenzovalo prirodzenú stratu kolagénu.

Užívanie kolagénových doplnkov môže:

  • Stimulovať bunky tvoriace kosti.
  • Zlepšiť absorpciu vápnika.
  • Zabezpečiť protizápalové a antioxidačné účinky.
  • Predchádzať osteoporóze.
  • Zvýšiť schopnosť odolávať zlomeninám.

 

U detí má denný príjem kolagénu v kľúčových štádiách rastu pozitívne účinky na remodeláciu a tvorbu kostí [*].

Z uvedeného vyplýva, že kolagén funguje ruka v ruke s vápnikom na zlepšenie kostného metabolizmu, takže sa uistite, že máte dostatok vápnika spolu a aj kolagénu.

 

  1. Kolagén a regenerácia tkanív

 

Vedeli ste, že vaše jazvy sú väčšinou tvorené z kolagénu?

Vo väčšine rán nie je možné úplné nahradenie poškodeného tkaniva jeho nepoškodeným stavom. Rana sa musí vyliečiť použitím extra materiálu na opätovné pripojenie tkaniva.

Tento extra materiál - alebo lepidlo - je kolagén.

Proces, ako kolagén pomáha liečiť vašu pokožku je nasledovný:

Počas niekoľkých sekúnd po poranení kolagén aktivuje koaguláciu v rane kvôli zastaveniu krvácania.

Keď krvné cievy rastú, bunky nazývané fibroblasty - kolagénové továrne - ukladajú viac kolagénu (tzv. "lepidlo"), až kým jazva nevyzerá pevnejšie.

Počas druhého týždňa nasledujúceho po poranení, leukocyty postupne opúšťajú oblasť rany a bunky začnú tvoriť kolagén typu I - typ, ktorý tvorí normálnu pokožku.

Kolagén je prítomný v každom kroku hojenia rán. Podľa istej štúdie [*] je jazva v podstate "silná kolagénová výplň obsadzujúca medzeru, ktorú zanechala tkanivová deštrukcia a obnovuje silu a integritu pokožky".

Pokiaľ  vaše telo nie je schopné produkovať dostatok kolagénu alebo máte nedostatok vitamínu C (rozhodujúci pre syntézu kolagénu), môže to negatívne ovplyvniť schopnosť hojenia rán.

Nedostatok kolagénu v tele, čo prirodzene nastáva približne po tridsiatke, môže mať negatívny vplyv na stav svalov a ich regeneráciu, kĺbov, šliach a väzív, stav kostí a regeneráciu tkanív. Preto sa odporúča kolagén užívať ako výživový doplnok, ktorý telo dokáže rýchlo vstrebávať, najefektívnejšie pokiaľ je podávaný v tekutej forme a tak vykompenzovať jeho prirodzenú stratu zapríčinenú dôsledkom starnutia.

Viac o účinkoch kolagénu v ďalšom blogu.

99 FlexiRep (2)