Ako udržať mladistvý vzhľad aj po štyridsiatke

Máte pocit, že vaša pokožka nie je dostatočne pevná a pružná? Ak ste dosiahli vek, v ktorom sa produkcia kolagénu v tele začína znižovať, príčina bude najskôr v nedostatku kolagénu. Tento stav prichádza približne po 25 roku života a po 40 roku života sa produkcia kolagénu takmer zastaví. Pokožka stráca pevnosť a pružnosť. Objavujú sa prvé vrásky.
 
Dobrou správou je, že tento proces môžeme výrazne spomaliť vhodnou životosprávou a dopĺňaním a podporou tvorby kolagénu. Kolagén spevňuje vašu pokožku a posilňuje vaše kosti. Niet divu, že kolagén je aj medzi hollywoodskymi hviezdami tak populárny (Jennifer Aniston pripisuje svoj mladistvý vzhľad aj kolagénovým doplnkom).
 
 

Ako kolagén pomáha pokožke udržať jej mladistvý vzhľad

Kolagén je najzastúpenejší proteín v tele. Ako lepidlo pri veciach, kolagén pomáha držať telo pokope. Nachádza sa v spojivovom tkanive, v pokožke, vlasoch, kĺboch, kostiach vo svaloch a rôznych iných častiach tela.
 
Prísun kolagénu môže otočiť ručičky hodiniek a my môžeme vyzerať mladšie, ako tomu bolo pred rokom.
 
Procedúry, ktoré podstupujete v štúdiu krásy, akými sú laserová či ultrazvuková terapia  majú za úlohu stimulovať produkciu kolagénu.
 
Kolagén tvorí takmer 80 % vašej pokožky a je umiestnený predovšetkým v jej strednej vrstve, ktorá sa nazýva dermis. Kolagén spolu s ďalším proteínom nazývaným elastín posilňujú pokožku a zabezpečujú jej pevnosť a pružnosť, aby sa pri napínaní vrátila späť na svoje miesto.
 
Po 25 roku života rozpad kolagénu prevyšuje jeho tvorbu, čiže telo kolagén postupne stráca a to sa prejaví napríklad na pokožke v podobe drobných línií a prvých vrások. Odvtedy telo začína strácať približne 1 % kolagénu každým rokom. [1]
 
collagen break up microscope
 
Pod mikroskopom vidieť fragmentáciu kolagénovej siete v derme - to je charakteristický znak starnutia pokožky.
 
Iné faktory, ktoré urýchľujú rozpad kolagénu sú nadmerné vystavovanie sa slnku a fajčenie. Ultrafialové (UV) žiarenie a tabakový dym aktivujú enzýmy, ktoré degradujú kolagénové vlákna. [2] [3] [4]
 
 

Čo treba urobiť, aby telo produkovalo viac kolagénu

Užívajte kvalitné kolagénové doplnky
 
Užívanie hydrolyzovaného kolagénu (známe tiež ako kolagénové peptidy) vo forme piluliek, prášku, alebo  tekutej forme je jednoduchý spôsob ako najrýchlejšie zvýšiť množstvo kolagénu v tele.
 
morning coffee with collagen
 
Výskumy potvrdili, že kolagénové výživové doplnky zvýšili elasticitu a hydratáciu pokožky, zmiernili vrásky a zvýšili hustotu fibroblastov  - buniek v spojivovom tkanive, ktoré produkujú kolagén. [5] [6]  
 
Kolagénové peptidy sa používajú ako zložka v mnohých výrobkoch a výskumom boli preukázané ich prospešné vlastnosti pre pokožku a telo, ako aj schopnosť podporiť produkciu vlastného kolagénu v tele už po 8 týždňoch užívania.
 
Royal Peptide 1160x441 Vials (1)
 
Hustota kolagénu v derme sa pri pravidelnom užívaní zvýši a pokožka sa stáva pevnejšou a vrásky a jemné línie menej viditeľné.
 
 
Jedzte viac potravín, ktoré sú bohaté na kolagén
 
kolagendrinkbroth
 
Príjem dostatočného množstva a širokého spektra živín je kľúčový faktor pre zdravotný stav pokožky a jej vzhľadu.
Na kolagén bohaté potraviny, akými je vývar kostí, vaječné žĺtka, vnútornosti zvýšia množstvo kolagénu v tele a jeho produkciu.
 
 
Nezabúdajte na dostatok vitamínu C
 
Aby mohlo telo kolagén produkovať a udržať, potrebuje k tomu potrebné množstvo vitamínu C [7][8], ktorý sa podieľa na tvorbe kolagénových vlákien. Vitamín C je preto nenahraditeľnou zložkou pri syntéze kolagénu. [7][8
 
lemon- kolagendrink
 
Vitamín C tiež pomáha pri hojení rán, tvorbe kostí a zubov, posilňuje steny ciev, zlepšuje funkciu imunitného systému, zvyšuje absorpciu a využitie železa a pôsobí ako antioxidant. [9]  Zabraňuje narúšaniu kolagénových vlákien tým, že poskytne elektón voľnému radikálu, ktorý by ho inak vzal jednému z proteínov kolagénu.
 
Pretože vitamín C je rozpustný vo vode, je dôležité ho každý deň dopĺňať. [9
 
 
Vyskúšali ste už microneedling (mikroihličkovanie)
 
Microneedling (mikroihličkovanie) je metóda, ktorou možno dosiahnuť vynikajúci efekt pre omladenie pokožky, vypnutie jemných vrások, zjednotenie tónu pleti, revitalizáciu a hydratáciu pleti, zmiernenie jaziev a strií.
 
micro needling to boost collagen
 
Mikroihličkovanie rozrušuje kolagén a stimuluje telo k tvorbe nových kolagénových vlákien. Stimuluje hojenie a tvorbu nových buniek, čím zmierňuje známky starnutia.
 
Jedna štúdia zistila, že takmer 100 percent pacientov s hlbokými jazvami na tvári preukázalo významné zlepšenie už po troch procedúrach mikroihličkovania  [10].
 
 
Svetelná terapia - LED a lasery
 
light therapy to boost collagen
 
Naše bunky sú fotoreceptívne a odpovedajú rozličnými spôsobmi na rozličné farby svetla. LED (dióda emitujúca svetlo) používa rôzne farebné svetlá v závislosti od požadovaného cieľa a stavu pokožky. Napr. červené svetlo má schopnosť vyhladzovať a stimulovať tvorbu kolagénu a aktivitu fibroblastov za účelom obnovovacích účinkov proti starnutiu.