Kolagén pomáha zmierniť bolesti kĺbov

Kolagén pomáha udržiavať integritu chrupavky, čo je gumového tkaniva  ktoré chráni kĺby.

kolagendrink collagen joint support klby

Vzhľadom na to, že množstvo kolagénu procesom starnutia v tele klesá, zvyšuje sa riziko vzniku degeneratívnych porúch kĺbov, ako je osteoartritída (1).

Niektoré štúdie ukázali, že užívanie kolagénových doplnkov môže pomôcť zlepšiť symptómy osteoartritídy a celkovo znížiť bolesť kĺbov (2, 1).

V jednej štúdii 73 športovcov, ktorí konzumovali 10 gramov kolagénu denne po dobu 24 týždňov, zaznamenali výrazný pokles bolesti kĺbov počas chôdze a pokoja v porovnaní so skupinou, ktorá kolagén nekonzumovala (3).

kolagendrink joints jogging

V ďalšej štúdii užívali dospelé osoby dva gramy kolagénu denne počas 70 dní. Tí, ktorí užívali kolagén, zaznamenali výrazné zníženie bolesti kĺbov a ľahšie sa podieľali na fyzickej aktivite, než tí, ktorí kolagén neužívali (4).

Vedci sa domnievajú, že doplnkový kolagén sa môže hromadiť v chrupavke a stimulovať tkanivá k produkcii kolagénu. Predpokladajú, že to môže viesť k zníženiu zápalu, lepšej podpore kĺbov a zníženej bolesti (5).

kolagendrink joints healthy

Ak chcete skúsiť užívať kolagénový doplnok pre jeho potenciálne účinky na zmiernenie bolesti kĺbov, štúdie naznačujú, že by ste mali začať dávkou 8-12 gramov denne (1, 6).

Aby sa priaznivý účinok kolagénu na podporu kĺbov zvýšil, zvyknú sa do kolagénových kĺbových výživ pridávať ďalšie účinné látky, akými sú glukozamín chondroitín.

Takouto kvalitnou a účinnou kĺbovou výživou je napríklad švédsky tekutý kolagén FlexiRep.

99 FlexiRep (2)

 Zhrnutie:

Ukázalo sa, že užívanie kolagénových doplnkov znižuje zápal a stimuluje syntézu kolagénu v tele. To môže pomôcť pri zmierňovaní bolesti u ľudí s kĺbovými poruchami, ako je osteoartritída.