Najzastúpenejšie aminokyseliny tvoriace kolagén a ich význam

Prolín: Tvorí takmer 15% kolagénu. Prolín a glycín zohrávajú dôležitú úlohu pri zabezpečovaní správneho fungovania tela. Prolín pomáha chrániť integritu krvných ciev, zlepšuje zdravie kĺbov a má priaznivé účinky na kardiovaskulárny systém.

180px-(S)-Proline

Glycín: Je zastúpený v kolagéne približne jednou tretinou. Veľkosťou ide o najmenšiu aminokyselinu. Glycín má významnú úlohu pri budovaní zdravých vlákien DNA, čím sa zabezpečuje správna funkcia buniek.  Glycín je tiež jedna z troch aminokyselín tvoriacich kreatín, ktorý podporuje zdravý rast svalov a zvyšuje produkciu energie počas cvičenia.

180px-Glycine-skeletal

Glutamín: Ide o jednu z najdôležitejších a najpočetnejších aminokyselín v tele.  Glutamín je tvorený v svaloch a tiež získavaný príjmom potravín. Výskum ukazuje, že glutamín má priaznivé účinky pri prevencii úzkosti, napätia, porúch spánku a nespavosti, nedostatku koncentrácie, zhoršeného trávenia, oslabeného imunitného systému a pri pacientoch trpiacich nedostatkom energie. V článku publikovanom v časopise American Journal of Clinical Nutrition sa uvádza, že glutamín má pozitívny vplyv na produkciu rastového hormónu, ktorý môže zlepšiť aspekty duševného zdravia. Pomáha pri uvoľňovaní GABA (kyselina gama-aminomaslová), ktorá zvyšuje pocity "vnútorného pokoja a pohody "(1). Dusík, vytvorený glutamínom vo veľkých množstvách, pomáha pri hojení rán a zabraňuje strate svalov a bolestiach kĺbov.

120px-L-Glutamin_-_L-Glutamine.svg

Arginín: (L-arginín) sa v organizme rozkladá na oxid dusnatý, čo je dôležitá zlúčenina pre arteriálne a srdcové zdravie (2). Ukázalo sa tiež, že arginín zlepšuje cirkuláciu, pomáha posilňovať imunitný systém a má pozitívny vplyv na mužské libido.

100px-Arginine

 

60 Royal Peptide (2)