Kolagén a šport

cycling-kolagendrink

Kolagén je prirodzene sa vyskytujúci proteín, ktorý naše telo produkuje. Prispieva k udržiavaniu zdravej pokožky, svalov, kostí a väziva. Produkcia kolagénu však vekom klesá, takže sa stal bežnou zložkou doplnkov a krémov  proti starnutiu. Kolagén je tiež fantastický doplnok pre ľudí, ktorí radi športujú. Kolagén je v mnohých smeroch vhodnejším doplnkom oproti srvátkovým bielkovinám, pretože zlučuje vlastnosti regeneračných nápojov ako aj potenciál budovať svalstvo a posilniť metabolizmus. Najväčšie výhody kolagéných výživových doplnkov sú:

1) Kolagén pomáha udržať telesnú hmotnosť pod kontrolou

Tí, ktorí pracujeme na budovaní svalovej hmoty sa zároveň s budovaním svalov snažíme udržať váhu pod kontrolou. Kolagén nám v tom vie pomôcť tak, že mierne potláča chuť do jedla a stimuluje spaľovanie tukov.  Všetko bez nepriaznivých vedľajších účinkov, ktoré niektoré doplnky na zníženie telesnej hmotnosti prinášajú.

2) Kolagén prispieva k budovanie svalovej hmoty

Či je našou hlavnou vášňou cyklistika, futbal, beh alebo vzpieranie, kolagénové výživové doplnky pomáhajú pri budovaní svalovej hmoty a tým prispievajú k dosahovaniu lepších výkonom. Hydrolyzovaný kolagén obsahuje až 93% bielkovín s čistotou takmer 99%, ktoré predstavujú stavebné svalové „palivo“. Kolagén obsahuje aj tri kľúčové aminokyseliny: arginín, metionín a glycín. Samotný arginín podporuje svalový rast a zabraňuje ukladaniu tukov. V spolupráci s glycínom, arginín podnecuje tvorbu prirodzeného kreatínu, ktorý patrí medzi najúčinnejšie doplnky stravy pre športovcov, predovšetkým z oblasti silových športov.

3) Kolagén podporuje zdravé trávenie

Adoptovať si fitness stravu a zlúčiť ju s rutinou pracovného dňa a spoločenského života je pre mnohých z nás nie ľahkou výzvou. Nedostatok času na trávenie jedál môže viesť k problémom, akými sú syndróm dráždivého čreva-IBS, kŕče žalúdka a poruchy trávenia. To má za následok vyčerpanosť a stav, ktorý nás de-motivuje nie len k cvičeniu. Kolagén aktívne podporuje zdravé trávenie vďaka aminokyseline glycín. Pri trávení mäsa sa uvoľňuje cysteín a tryptofán. Aminokyseliny, ktoré sú niekedy príčinou pocitu únavy po tom, ako sa po tréningu najeme. Môžu potlačiť správnu funkciu štítnej žľazy, s následkom oslabeného imunitného systému, únavy a zápala čriev. Kolagénové doplnky pomáhajú telu absorbovať tieto aminokyseliny rýchlejšie, a tak stráviť životne dôležitých minerály a urýchliť čas potrebný na strávenie jedál.

4) Kĺbová výživa chráni kĺby a kosti

Kolagén pôsobí prirodzene protizápalovo. Chráni kĺby a kosti pri cvičení s ich vysokou záťažou, ako je napr. beh. Posilňovanie podnecuje v tele šok, čím sa zvýši riziko zápalu tkaniva okolo kĺbov, aby sa ochránila chrupavka a väzy. Bolesti a obmedzeným pohybovým možnostiam chceme predísť. Kolagén chráni kĺby pred nárazmi a tiež zabraňuje zápalu, čo nám umožňuje efektívnejšie a kvalitnejšie cvičenie.

5) Kolagén povzbudzuje spánok

Nedostatok spánku má nepriaznivé účinky na zdravie.  Telo potrebuje dostatok „priestoru“ na primerané zotavenie a obnovu svalov. Glycerín obsiahnutý v kolagéne pomáha zabezpečiť spánok. Užívanie kolagénového proteínu namiesto srvátky môže pomôcť po cvičení zaspať rýchlejšie. Tiež pomáha pri postupnom uvoľňovaní energie počas dňa.

Čoraz viac návštevníkov posilňovní a športovcov si vyberá kolagénové doplnky ako alternatívu k proteínovým doplnkom na báze srvátky. Toto rozhodnutie prirodzene vychádza z výhod, ktoré kolagénové výživové doplnky prinášajú.

99 FlexiRep (2)