Aká je biologická dostupnosť kolagénu a kolagénových peptidov

Kolagénové peptidy (krátke reťazce aminokyselín, "malé molekuly") sú procesom hydrolýzy extraktované z natívneho kolagénu (dlhé reťazce aminokyselín, "veľké molekuly").

Kolagénové peptidy sú funkčnou zložkou používanou v potravinách a nápojoch, ako aj v doplnkoch stravy, ktoré sa zameriavajú na zdravie kostí a kĺbov, pokožky, vlasov a nechtov. Okrem toho kolagénové peptidy pomáhajú urýchliť proces regenerácie organizmu, preto sú kolagénové peptidy veľmi populárne medzi športovými nadšencami a profesionálnymi športovcami. Vedecké údaje ukazujú, že kolagénové peptidy použité vo výživových doplnkoch majú schopnosť stimulovať regeneráciu buniek. 

V tomto článku sa pozrieme na dva kľúčové atribúty kolagénových peptidov, ktoré sú priamo spojené s ich prínosmi pre zdravie: ich biologickou dostupnosťou a biologickou aktivitou.

kolagenove peptidy

Čo je biologická dostupnosť?

Živiny z potravy sa rozkladajú na menšie molekuly najskôr v žalúdku a potom v črevnom trakte. Akonáhle sú niektoré molekuly dostatočne malé, môžu sa absorbovať cez stenu čreva do krvného obehu.

Biologickú dostupnosť možno charakterizovať ako mieru dostupnosti aktívnej zložky (živiny) z potravy a jej schopnosť transportu a absorpcie do krvného obehu.  

Čím je výživový doplnok biologicky dostupnejší, tým účinnejšie sa vstrebáva a aktívna zložka výživového doplnku využíva svoj potenciál priniesť viaceré zdravotné benefity.

To je dôvod, prečo je biologická dostupnosť kľúčovou charakteristikou každého výživového produktu: málo biologicky dostupný výživový doplnok ponúka spotrebiteľovi veľmi malú pridanú hodnotu.

Čo je bioaktivita (biologická aktivita)?

Termín bioaktivita vyjadruje schopnosť malej molekuly modulovať biologickú funkciu cieľovej bunky, a/alebo tkaniva. Napríklad bioaktívny peptid (malá molekula), ktorý je malým fragmentom proteínu. Počas trávenia sa peptid musí uvoľniť z „rodičovského“ proteínu, aby bol bioaktívny. Peptid môže po vstupe do krvného obehu prejavovať zvláštnu „biologickú aktivitu“, pričom pôsobí na cieľové tkanivo. Bioaktivita je to, čo robí živinu prospešnou.

Väčšina živín, ktoré poznáte (napríklad peptidy a vitamíny odvodené z bielkovín), môžu byť bioaktívne. Aktívne zložky (živiny) vo výživovom doplnku, ak sú bioaktívne, majú prínos pre zdravie kĺbov, kostí, krásu pokožky a regeneráciu pri športe. Organizmus ich teda dokáže skutočne prijať a tieto živiny ostávajú bioaktívne v krvnom obehu, pričom sa dostanú do cieľového tkaniva v tele. 

Collagen Beauty (2)

Trojzložkový kolagén, hlavná zložka kolagénové peptidy Peptan

Kolagénové peptidy majú preukázanú biologickú dostupnosť a biologickú aktivitu


Zdravotné prínosy kolagénových peptidov sú dobre známe. Existuje množstvo štúdií, ktoré dokazujú ich účinnosť. Nedávna štúdia (publikovaná v decembri 2019)[1] rozšírila naše chápanie toho, ako a prečo sú kolagénové peptidy také účinné. Hlavné výhody súvisia s ich biologickou dostupnosťou a biologickou aktivitou. Ako už bolo spomenuté, toto sú dve z najdôležitejších podmienok, ktoré musia byť splnené, aby daný výživový doplnok mohol priniesť očakávané zdravotné benefity. 

Pozrime sa bližšie na biologický mechanizmus:


Kolagénové peptidy sú zmesou peptidov s krátkym reťazcom, ktoré pozostávajú z dvoch až dvadsiatich aminokyselín. Po ich prijatí prechádzajú kolagénové peptidy v tele dôležitými úpravami. Tráviace enzýmy rozkladajú tieto reťazce na menšie časti (napr. di- a tripeptidy), ľahko vstrebateľné pre telo. Ich hodnoty v krvi je možné merať.

Po perorálnom podaní Peptanu bola pozorovaná zvýšená hladina dipeptidov v krvi. Dva najrozšírenejšie dipeptidy v kolagénových doplnkoch sú hydroxyprolín - glycín (Hyp-Gly) a prolín - hydroxyprolín (Pro-Hyp), dobre známe pre svoju bioaktivitu [2][3]. Bunky v špecifických vrstvách pokožky sú stimulované k produkcii kyseliny hyalurónovej viažucej vodu, čím sa zvyšuje úroveň hydratovanosti pokožky a pleť tak pôsobí zdravšie.


Stále viac ľudí na celom svete vedome hľadá prirodzené spôsoby, ako podporiť zdravie svojich kĺbov, kostí a pokožky. Čoraz viac ľudí sa aktívne venuje športu a intenzívnemu tréningu a uvedomuje si dôležitosť športovej regenerácie. Ako vidíme, kolagénové peptidy môžu byť pre túto širokú skupinu efektívnym výživovým riešením. 

Zdroj:

[1] Kleinnijenhuis, A.J., 2019. Non-targeted and targeted analysis of collagen hydrolysates during the course of digestion and absorption. Anal Bioanal Chem. 2019 Dec 24. doi: 10.1007/s00216-019-02323-x.

[2] Ohara, H., et al., 2010. Collagen-derived dipeptide, proline-hydroxyproline, stimulates cell proliferation and hyaluronic acid synthesis in cultured human dermal fibroblasts. The Journal of Dermatology, 37(4), 330–338. doi: 10.1111/j.1346-8138.2010.00827

[3] Asai, T. T. et al., 2019. Food-Derived Collagen Peptides, Prolyl-Hydroxyproline (Pro-Hyp), and Hydroxyprolyl-Glycine (Hyp-Gly) Enhance Growth of Primary Cultured Mouse Skin Fibroblast Using Fetal Bovine Serum Free from Hydroxyprolyl Peptide. International Journal of Molecular Sciences, 21(1), 229. doi: 10.3390/ijms21010229