Hydrolyzovaný kolagén. Výroba krok po kroku.

Kolagénové výživové doplnky poskytujú ľahko dostupné kolagénové reťazce, ktoré sú v prípade potreby dostupné pre všetky tkanivá v tele. Telo takto získava kolagén priamo, bez toho, aby si ho vyrobilo z potravy bohatej na aminokyseliny a ďalších dôležitých zložiek, ktoré podporujú jeho syntézu.

Zatiaľ čo potraviny dodávajú telu suroviny na výrobu kolagénu, kolagénové doplnky dodávajú telu kolagén priamo. Vďaka tomu môžu kolagénové výživové doplnky podporiť zdravú pleť, orgány a tkanivá v relatívne krátkom čase.

Kolagénové výživové doplnky sa predávajú na trhu pod viacerými názvami, ako napríklad "hydrolyzát kolagénu", "hydrolyzovaný kolagén" a "kolagénové peptidy", avšak jedná sa o to isté: krátke reťazce kolagénu extrahované z tkanív zvierat.

Hydrolyzovaný kolagén je tvorený procesom nazývaným enzymatická hydrolýza. Tkanivá zvierat bohaté na kolagén, ako je koža, kosti a chrupavky, sú vystavené pôsobeniu enzýmov, tzv. proteázy.  Tieto rozkladajú kolagén prerušením jeho chemických väzieb. Vznikajú tak malé reťazce kolagénu, ktoré môže telo použiť na vytvorenie vlastného spojivového tkaniva.

Processing 2KolagenDrink processing 1

 

Proces prebieha nasledovne [*]:

Krok č. 1: uschovanie suroviny pri teplote -25 ° C až -4 ° C, kvôli zachovaniu neporušených tkanív.   

Krok č. 2: predbežné spracovanie: Odstránenie pigmentov a proteínov, ktoré neobsahujú kolagén, aby sa zvýšil výťažok čistého kolagénu. Toto sa dosiahne buď prostredníctvom kyslého, alebo alkalického procesu v závislosti od tkaniva.

Kyslý proces: Vhodné pre suroviny, ktoré majú menej prepletené kolagénové vlákna, ako sú bravčové a rybie kožky.

Alkalický proces: Používa sa pri spracovaní silnejších surovín, ako sú napr. hovädzie kosti.

 

Krok č.3: Demineralizácia: odstránenie minerálov, ako je vápnik, na uľahčenie extrakcie kolagénu. 

Krok č. 4: Enzymatická hydrolýza: štiepenie kolagénových väzieb enzýmam. Zmes sa kontinuálne mieša pri teplote 4 ° C počas približne 48 hodín.

Krok č. 5: Extrakcia: kolagén prechádza filtráciou, vyzrážaním (tuhnutím) a dialýzou.

Filtrovanie: oddelenie zvyškov od kolagénu, ktorý je v kvapalnej forme.

Zrážanie: na získanie kolagénového prášku sa vyzráža kvapalný kolagén (premenený na pevnú látku).

Dialýza: oddeľujú väčšie molekuly kolagénu od menších molekúl.

 

Na výrobu len 12 g hovädzieho, bravčového alebo kuracieho kolagénu je potrebný 1 kg suroviny [*]. K tomuto zdanlivo nízkemu výnosu dochádza z dôvodu, že väčšina tukov, minerálov a proteínov, ktoré neobsahujú kolagén sa musia najskôr odstrániť z tkanív.

Kvalita spracovaného kolagénu bude závisieť od kvality používaných tkanív.

Royal Peptide 1160x441 Vials (1)