Kolagén alebo hydrolyzovaný kolagén. V čom je rozdiel?

Kolagén patrí do skupiny vláknitých proteínov, ktoré sú najrozšírenejšími proteínmi v našom tele (*). Keď dopĺňame kolagén v podobe výživového doplnku, či už pochádza z hovädzích koží, alebo rybích šupín, tento kolagén je potrebné najskôr rozložiť, aby ho naše telo mohlo využiť. Takto spracovaný kolagén sa nazýva hydrolyzovaný kolagén (tiež známy ako kolagénový hydrolyzát) a vzniká procesom nazývaným hydrolýza, pri ktorom molekuly vody narušujú chemické väzby.

V čom je základný rozdiel medzi hydrolyzovaným kolagénom pred želatínou?

Pokiaľ je kolagén hydrolyzovaný len čiastočne , ide o želatínu. Želatína a želatínové doplnky obsahujú väčšie peptidy a nerozpúšťajú sa tak ľahko v tekutinách, ako úplne rozložený hydrolyzovaný kolagén. Želatína sa často používa ako zahusťovadlo, pretože po zmiešaní s tekutinami géluje. Pretože nie je úplne rozložená, je pravdepodobnejšie, že želatína spôsobí žalúdočnú nevoľnosť a nadúvanie kvôli väčším jednotkám peptidov. Oproti kolagénu má nižšiu biologickú dostupnosť.

A aké výhody nám prináša užívanie hydrolyzovaného kolagénu?