Kolagén verzus hydrolyzovaný kolagén

Čo je to kolagén?

Slovo "kolagén" pochádza z gréckeho slova "kola", ktoré znamená „lepidlo“. Kolagén je najbežnejší proteín, ktorý sa v našom tele nachádza. Kolagén tvorí približne 30% všetkých bielkovín v tele a je hlavnou zložkou spojivových tkanív. Spojivové tkanivo tvorí zuby, väzy, kožu, svaly, kosti, šľachy a mnohé ďalšie partie tela.

collagen peptide kolagendrink

 

Kolagén obsahuje 18 rôznych aminokyselín. Prolín (25%) a glycín (20%) sú najpočetnejšie. Pri konzumácii sa tento proteín rozpadá na jednotlivé aminokyseliny. Niektoré z týchto aminokyselín pomáhajú vytvárať viac kolagénu. Keď strácame spojivové tkanivo, telo buduje nový kolagén, ktorý nahrádza stratené spojivové tkanivo.

Produkcia kolagénu v tele sa znižuje s pribúdajúcim vekom. Nahradenie strácajúceho sa kolagénu prostredníctvom stravovania nie je jednoduché. Z tohto dôvodu sú výživové doplnky kolagénu nevyhnutné na udržanie mladistvého vzhľadu a priaznivé výsledky účinkov kolagénových výživových doplnkov na pokožku, vlasy, nechty či kĺby a iné časti tela boli potvrdené v mnohých vedeckých štúdiách.

 

Čo je to hydrolyzovaný kolagén?

Hydrolyzovaný kolagén poznáme tiež pod názvom kolagénové peptidy, alebo menej často hydrolyzát kolagénu. Kolagén sa získava z tkanív, predovšetkým z kože a kostí zvierat. Rozkladá sa na menšie fragmenty procesom nazývaným hydrolýza. Telo tieto fragmenty – reťazce aminokyselín,  absorbuje a využíva ich na zvýšenie energie a oprava tkaniva. 

Processing 2

Výrobné zariadenie na spracovanie hydrolyzovaného kolagénu, Švédsko

 

Hydrolyzovaný kolagénov je  oproti kolagénu biologicky dostupnejší. Zvýšená biologická dostupnosť znamená prirodzenejšiu absorpciu do krvného obehu. Kolagén má reťazce aminokyselín príliš veľké v porovnaní s hydrolyzovaným kolagénom a preto  nemôže priniesť rovnaké zdravotné výhody.

bovine versus fish collagen

Hydrolyzovaný kolagén je najbežnejší hovädzieho pôvodu, tento obsahuje predovšetkým kolagén typ 1 a 3, v malom množstve typ 2. Hydrolyzovaný kolagén rybieho pôvodu obsahuje predovšetkým kolagén typ 1 a 3. Peptidové reťazce sú menšie ako pri peptidoch hovädzieho pôvodu a preto rybí hydrolyzovaný kolagén má ešte lepšiu biologickú dostupnosť. Ďalej sa hydrolyzovaný kolagén získava z hydiny, ten je bohatý predovšetkým na kolagén typ 2, ktorý je najvhodnejší v prípadoch, keď chceme pomôcť svojim kĺbom a chrupavke.  

 

Menšie fragmenty v hydrolyzovanom kolagéne sú ľahšie stráviteľné a rýchlo sa rozkladajú na molekule ktoré vstupujú do krvného obehu. Hydrolyzovaná forma kolagénu má absorpčnú rýchlosť 90%, oproti 27% ak je kolagén získaný prostredníctvom potravy. Či sa už rozhodnete pre kolagén vo forme prášku, tekutiny či kolagén v kapsulách, uistite sa, že ide o kvalitný produkt a k tomu, aby hydrolyzovaný kolagén priniesol požadovaný účinok musia byť spojené aj ďalšie podmienky, ako je napríklad dostatočný príjem vitamínu C.

Blog KolagenDrink Collagen 10 000 Bovine Powder CZ SK-1

Kvalitný hydrolyzovaný kolagén môže byť v tekutej forme, alebo v práškovej forme. Často obsahuje aj ďalšie zložky, ktoré podporia zabezpečiť dostatočný účinok kolagénu. Takýmito zložkami môžu byť vitamín C, ktorý je potrebný pre syntézu kolagénu, kyselina hyalurónová, dôležité minerály, alebo pokiaľ je kolagénový produkt primárne určený na podporu kĺbov, tak ide o chondroitín a glukozamín.

 

Vhodná strava a životospráva s pravidelným užívaním kvalitného hydrolyzovaného kolagénu je vo veku, keď sa produkcia prirodzeného kolagénu začína spomaľovať významnou podmienkou na udržanie mladistvého vzhľadu.   

Zdroj: https://www.cognitune.com/collagen-powder-benefits/