Koľko kolagénu je v jednotlivých častiach tela

Za produkciu kolagénu sú zodpovedné fibroblasty, bunky, ktoré využívajú špecifické aminokyseliny ako stavebné bloky pre produkciu dlhých reťazcov. Molekula kolagénu pozostáva z 3 prepletených reťazcov tvoriacich štruktúru takzvaného helixu. Niekoľko helixov je potom usporiadaných do silných vlákien, ktoré poskytujú štrukturálnu podporu tkaniva, flexibilitu a schopnosť odolávať silám.
 
collagen Distribution kolagendrink.sk (1)
 
Koža
Kolagén predstavuje 75% obsahu suchej hmoty pokožky. Kolagénové vlákna, ktoré sú kľúčovou súčasťou štruktúry pokožky, poskytujú infraštruktúru pre elastín, ktorý udržuje elasticitu pokožky a pre kyselinu hyalurónovú, ktorá udržuje pokožku hydratovanú.
 
thumbnail_large (2)
 
Šľachy
Šľachy sú silné vláknité spojivové tkanivá, ktoré spájajú svaly s kosťami. Počas kontrakcie svalov je úlohou šliach prenášať sily a vydržať napätie. Šľachy obsahujú 85% kolagénu typu 1 a tiež proteoglykány.
 
tendonsKĺbová chrupavka
Kĺbová chrupavka je tvorená bunkovými stavebnými blokmi (chondrocyty), ktoré produkujú extracelulárnu matricu pozostávajúcu z kolagénu typu 2 a proteoglykánov (hlavne agrekánu). Kolagénové vlákna tvoria 70% chrupavky a sú zodpovedné za jej štruktúru a pevnosť, zatiaľ čo proteoglykány slúžia ako mazivo do kĺbu.
 
cartilage
 
Kosti
Kolagén predstavuje asi 90% organickej kostnej hmoty a poskytuje štruktúrny rámec, na ktorom sú ukotvené vápnik a ďalšie minerály. Kolagénové vlákna tiež poskytujú flexibilitu kostí.
 
bones
 
60 Royal Peptide (2)