Toto sú faktory, ktoré prispievajú k strate kolagénu

Postupná strata kolagénu je zapríčinená kombináciou vnútorných a vonkajších faktorov. Dobrou správou je, že niektoré z týchto faktorov môžeme ovplyvniť. Máme možnosť voľby, aký životný štýl si vyberieme, akú stravu si osvojíme....tieto rozhodnutia môžu významne ovplyvniť hodnoty kolagénu a maximálne tak využiť jeho priaznivé účinky na našu pleť, vlasy, nechty, kosti, svalovú hmotu a mnohé ďalšie.

 

Vnútorné faktory straty kolagénu

Starnutie.

Ľudské telo stráca kolagén postupne, od chvíle, kedy sa narodíme. Sieť kolagénových väzieb v tkanivách sa postupne mení. V staršom veku sú tieto väzby značne rozrušené a nepravidelné. 

Celkový obsah kolagénu na jednotku plochy pokožky klesá o 1% ročne [*].

So stratou kolagénu typu I, t. j. hlavný kolagén v pokožke, pokožka stráca pružnosť, ovísa, vznikajú vrásky, vyvíja sa celulitída. Starnutie tiež oslabuje kostnú štruktúru, dochádza k strate svalovej hmoty a ukladaniu tuku.

 

Strava s vysokým obsahom cukru

kolagendrink sladkosti_1

Cukor narúša kolagénové väzby a tým pleť stráca svoj svieži a zdravý vzhľad. Jedenie sladkých potravín môže mať priamy vplyv na starnutie pokožky najmä vplyvom škodlivých vysokoglykemických produktov viažucich sa na kolagén a iné kožné komponenty. Strava bohatá na potraviny, ktoré majú vysoký glykemický index, uvoľňuje energiu pomaly a nechráni pleť proti starnutiu.  

Glykácia denaturuje bielkoviny a fosfolipidy s následnou produkciou AGEs [*], ktoré podporujú oxidáciu lipidov bunkových membrán. AGEs sú toxické zlúčeniny, ktoré sa tvoria, keď sú lipidy alebo proteíny vystavené cukru a môžu vyvolať chronické ochorenia, ako je cukrovka a srdcové choroby.

 

Fajčenie

kolagendrink fajcenie_1

Fajčenie spomaľuje syntézu kolagénu typu I a III, čím výrazne prispieva k predčasnému tvoreniu vrások a k horšiemu priebehu hojenia rán.

V jednej štúdii  [*]  bolo zistené, že u fajčiarov bola: 

Syntéza kolagénu typu I a III nižšia o 18% a 22%.

Hodnoty MMP-8, t.j. molekula, ktorá rozkladá kolagén - bola vyššie o 100%.

Hodnoty TIMP-1 a inhibítora molekuly MMP-8 boli o 14% nižšie.

 

Nedostatok živín

kolagendrink ziviny_1

Nízky príjem živín, ktoré podporujú tvorbu kolagénu môže viesť k nedostatku kolagénu. 

Aminokyseliny glycín, prolín, lyzín, arginín a ďalšie, ktorých zdrojom je mäso a chrupavky zvierat, sú potrebné na vytvorenie prokolagénu, ktorý slúži na tvorbu kolagénu. Nízky príjem aminokyselín v strave môže priamo ovplyvniť hodnoty kolagénu v tele. 

Pre syntézu kolagénu je veľmi potrebný vitamín C. Jeho nedostatok môže úplne zastaviť tvorbu kolagénu.

Nedostatok medi negatívne ovplyvňuje väzbu kolagénu a elastínu, čo vedie k vypadávaniu vlasov a poškodeniu nechtov [*].

Antioxidanty chránia kolagén pred poškodením voľnými radikálmi, čiže pomáhajú predchádzať skorým príznakom starnutia.  Dostatok potravín bohatých na antioxidanty prispieva k udržaniu mladého vzhľadu.

 

Genetická predispozícia

Abnormality v génoch kódujúcich kolagén môžu viesť k zvýšenému riziku ochorení kĺbov [*], [*], [*].

 

Externé faktory straty kolagénu

Nadmerná vystavovanie sa slnku

kolagendrink opalovanie

Nadmerné vystavovanie sa slnku je veľmi významným faktorom, ktorý spôsobuje predčasné starnutie pokožky.

Dlhodobé vystavovanie pokožky UV žiareniu spôsobuje molekulárne zmeny v bunkách, ktoré  tak reagujú na poškodenie. Tieto zmeny spôsobujú rozpad kolagénu a ukončujú jeho prebiehajúcu syntézu, čím pokožka stráca benefity, ktoré jej kolagén poskytuje [*].

 

Znečistené ovzdušie

Aj čistota ovzdušia môže ovplyvniť množstvo kolagénu a zdravotný stav pokožky. Znečistený vzduch obsahuje pevné častice (PMs), ktoré sú extrémne malé a môžu byť absorbované pľúcami a pokožkou. 

Dlhá a zvýšená expozícia PM časticiam,  čo je spravidla v mestách, môže spôsobiť tri veci:

Zvýšiť hodnoty molekúl MMP, ktoré rozkladajú kolagén

Oxidačný stres

Molekuly spôsobujúce zápal

Ultra jemné pevné častice zvyšujú riziko rakoviny kože [*].

 60 Royal Peptide (2)