Za aký čas sa prejavia prvé účinky kolagénu?

kolagendrink healthy lifestyle

Kolagén pre svoju dôležitú úlohu v pokožke, kĺboch, chrupavke a iných častiach tela sa už dlhé roky využíva ako účinná zložka v prípravkoch na boj proti problémovej pleti, akné, doplnkov proti starnutiu či prípravkov na kĺby, vlasy alebo nechty. V závislosti od primárneho účelu konkrétneho prípravku sa pridávajú látky, ktoré v spolupráci s kolagénom prinášajú väčší pozitívny účinok,  napr. vitamín C, kyselina hyalurónová, kremík, meď, vitamín B12 a iné. Pri kĺbových výživách sú spolu s kolagénom zastúpené predovšetkým glukosamin sulfát, chondroitín sulfát či MSM (metylsulfonylmetán).

Ako dlho potrebujem užívať kolagénové výžívové doplnky, aby sa dostavil požadovaný efekt?

Nedá sa jednoznačne povedať, aký čas je potrebný na to, aby sa prejavili účinky kolagénového doplnku. Z pohľadu pôsobenia na niektoré časti tela je účinok rýchly. Pozrime sa preto na krátkodobý a dlhodobí účinok osobitne.

 

Krátkodobý účinok

Kolagén je prirodzene sa tvoriaci proteín, ktorý naše telo produkuje počas života. Je to najbežnejší proteín v bunkách a jedna z najdôležitejších zložiek v tele. Výrobcovia kvalitných kolagénových drinkov uvádzajú, že kolagénový výživový doplnok potrebuje približne 15 minút na to, aby sa dostal do krvného obehu.  Aminokyseliny z proteínu začnú na svaly pôsobiť do 30 minút a maximum dosiahnu približne  po 90 minútach. Tieto časové údaje sú založené na dietetických štúdiách srvátkových výživových doplnkov. V prípade kolagénu, ktorý je viac bioaktívny a ľahšie sa absorbuje, predovšetkým pokiaľ ide o rybí hydrolyzovaný kolagén, účinky môžu byť ešte rýchlejšie.

 

Dlhodobé účinky

Výsledky, ktoré prináša dlhodobé užívanie kolagénových doplnkov sú závislé od viacerých faktorov, akými sú vek, zdravotný stav, strava, životný štýl a v neposlednom rade množstvo kolagénu, ktoré užívame. Treba si pamätať, že kolagénové doplnky sa nesmú používať ako náhrada rozmanitej stravy. Preto k tomu, aby sme maximálne využili výhody kolagénových doplnkov je dôležitá rozmanitá a vyvážená strava a zdravý životný štýl.

Telu trvá približne štyri mesiace, aby nahradilo poškodené svalové a kožné tkanivo novými zdravými bunkami. Účinky zvýšeného prísunu kolagénu sa preto dostavia približne do štyroch mesiacov. Tento údaj vychádza z vedeckých štúdií zameraných na posúdenie účinkov kolagénu na pokožku.  V jednej štúdii sa uvádza, že 80% tých, ktorí kolagénový výživový doplnok užívalo zhodnotilo,  že ich pokožka po štyroch mesiacoch užívania vyzerala mladšie a zdravšie. Tieto výsledky sa však môžu u každého jedinca líšiť. Niektorí z nás môžu pozorovať prvé pozitívne výsledky po troch týždňoch, pričom iné benefity sa prejavia po niekoľkých mesiacoch užívania.

60 Royal Peptide (2)