Kolagén

Kolagén je jednou z najdôležitejších bielkovín v našom tele. Je zodpovedný za pevnosť, pružnosť a hydratáciu pokožky, vlasov, nechtov, kostí, kĺbov a chrupaviek. Kolagén sa prirodzene tvorí v našom organizme, ale s vekom jeho produkcia klesá. To vedie k strate elasticity pokožky, vráskam, bolestiam kĺbov a iným problémom. Preto je dôležité dopĺňať kolagén zvonku, napríklad pomocou výživových doplnkov, kozmetiky alebo stravy.

V tomto blogu sa dozviete viac o tom, čo je kolagén, aké má účinky na naše zdravie a krásu, ako si vybrať ten správny typ kolagénu a ako ho správne užívať. Tiež sa pozrieme na niektoré mýty a fakty o kolagéne a porovnáme rôzne zdroje a formy kolagénu. Na konci blogu vám ponúkneme aj niekoľko tipov a receptov na to, ako začleniť kolagén do svojho jedálnička.

Zdroj: Kolagén sa môže získať z rôznych živočíšnych alebo rastlinných zdrojov. Živočíšny kolagén sa zvyčajne získava z hovädzieho, bravčového, kuracieho, rybieho alebo morského želatínu. Rastlinný kolagén sa získava z rôznych rastlín, ako sú sója, pšenica, kukurica, chia semienka alebo írsky mach. Živočíšny kolagén je biologicky kompatibilnejší s ľudským kolagénom a má vyššiu biologickú dostupnosť, čo znamená, že sa lepšie vstrebáva a využíva v tele. Rastlinný kolagén je vhodný pre vegánov a vegetariánov, ale nemá rovnakú štruktúru a účinky ako živočíšny kolagén. Rastlinné zdroje obsahujú len niektoré aminokyseliny potrebné na tvorbu kolagénu, ale nie celý kolagén samotný. Preto je potrebné kombinovať rôzne rastlinné zdroje a dopĺňať ich vitamínom C, ktorý je nevyhnutný pre syntézu kolagénu.

Typ: Ako sme už spomenuli, existuje viac ako 20 typov kolagénu, ktoré majú rôzne funkcie a umiestnenia v tele. Preto je dôležité vybrať si typ kolagénu, ktorý zodpovedá vašim cieľom a potrebám. Napríklad ak chcete podporiť zdravie pokožky, vlasy a nechty, mali by ste sa sústrediť na typ I. kolagénu, ktorý je najrozšírenejší v týchto tkanivách. Ak chcete podporiť zdravie kĺbov a chrupaviek, mali by ste sa sústrediť na typ II. kolagénu, ktorý je hlavnou zložkou týchto tkanív. Niektoré produkty obsahujú kombináciu viacerých typov kolagénu, čo môže byť výhodné pre celkové zdravie a krásu.

Forma: Kolagén sa môže podávať v rôznych formách, ako sú tablety, kapsule, prášok, tekutina alebo želatína. Každá forma má svoje výhody a nevýhody. Tablety a kapsule sú pohodlné a ľahko prenosné, ale môžu obsahovať prídavné látky a plnivá, ktoré môžu ovplyvniť kvalitu a účinnosť kolagénu. Prášok je flexibilný a ľahko sa mieša s nápojmi alebo jedlami, ale môže mať nepríjemnú chuť alebo zápach. Tekutina je rýchlo vstrebateľná a má vysokú koncentráciu kolagénu, ale môže byť drahá a ťažko dostupná. Želatína je tradičnou formou kolagénu, ktorá sa používa na prípravu dezertov alebo omáčok, ale musí sa rozpustiť vo vode pri vysokej teplote.

Kvalita: Kvalita kolagénu závisí od viacerých faktorov, ako sú spôsob spracovania, čistota, bezpečnosť a certifikácia. Kolagén by mal byť spracovaný šetrnou metódou hydrolyzace (rozkladu na menšie častice), ktorá zachováva jeho štruktúru a funkciu. Kolagén by mal byť čistý a neobsahovať žiadne nežiaduce látky, ako sú pesticídy, antibiotiká.