Kolagén a vlasy

Kolagén je jedna z najzastúpenejších bielkovín v tele a tvorí veľkú časť pokožky, vlasov a nechtov. Kolagén obsahuje zmes aminokyselín, akými sú prolín a glycín. Tie sa nachádzajú vo všetkých spojivových tkanivách v tele (vrátane životne dôležitých orgánov!). (1) 

Je všeobecne známe, aké má kolagén priaznivé účinky na pohybový aparát, kĺby, väzy, chrupavku, pokožku, nechty, tráviaci trakt a iné časti tela. V dnešnom blogu sa však budeme venovať vlasom a tomu, aké benefity kolagén pre vlasy prináša.

Kolagén podporuje zdravý tráviaci trakt, chráni a pomáha  liečiť výstelky čriev, čo vedie k maximálnej absorpcii proteínov – teda aj k zdravším vlasom.

Kolagén v spolupôsobení so zložkami, ako je kyselina hyalurónová podporuje hydratáciu a obnovu štruktúry kože a prostredia okolo vlasového folikulu. Podporuje krvné cievy v pokožke, čo umožňuje lepšiu difúziu živín do folikulu, výsledkom čoho sú vlasy hydratované.

vlasove-folikuly-kolagendrink

Kolagén pomáha pri raste vlasov a regenerácii vlasov, pretože je prírodným antioxidantom. Voľné radikály sa produkujú prostredníctvom metabolických procesov. Poškodzujú vlasové folikuly a vedú k vypadávaniu vlasov. Kolagén neutralizuje voľné radikály, čo umožňuje vlasom normálne rásť.   

Na množstvo a integritu kolagénu vplýva jednak prirodzené spomalenie tvorby kolagénu v dôsledku pribúdajúceho veku a tiež rozklad kolagénu zapríčinený faktormi akými sú poškodenie slnkom, alkohol a nadmerný príjem cukrov. Tieto faktory prispievajú k rozpadu štruktúry pokožky, vlasov a nechtov. Okrem straty kolagénu môže vypadávanie vlasov spôsobiť aj nedostatok železa, autoimunitné ochorenia, ochorenia štítnej žľazy, hormonálna nerovnováha a prirodzená produkcia hormónu dihydrotestosterón (DHT), ktorý, ak sa tvorí v prebytku môže spôsobiť, že vlasy rastú tenšie a krehkejšie.

kolagendrink hair 2

Lesklé a pevné vlasy sú znakom zdravia. Na to, aby vlasy vyzerali zdravo, potrebujú rôzne živiny (3). Rast a kvalitu vlasov ovplyvňujú faktory, akými sú vek, genetika a hormóny. Optimálny príjem živín je však nevyhnutná podmienka pre ich správny rast, zdravie a krásu.

Nižšie sú uvedené vitamíny a ďalšie živiny, ktoré sú dôležité pre rast vlasov. Získame ich, ideálne zo stravy, avšak sú tiež zastúpené v mnohých kvalitných výživových doplnkoch na vlasy, ako je HAIR SKIN & NAILSktorý okrem iných vitamínov a živín obsahuje až 5 000 mg kolagénu a bol vyvinutý švédskymi špecialistami výlučne na podporu zdravých vlasov, pokožky a nechtov.

KolagenDrink HSN 500 ml (1)

Vitamín A
Vlasy potrebujú vitamín A, aby zostali hydratované a na podporu rastu. Medzi dobré zdroje patria napr. sladké zemiaky, mrkva, špenát, kel. 
 
Vitamíny B
Vitamíny B pomáhajú prenášať kyslík a živiny na pokožku hlavy, čím podporujú rast vlasov. Napr. zrná, mäso, morské plody a tmavé zelené listy sú dobrým zdrojom vitamínov B.
 
Vitamín C
Vitamín C je potrebný na tvorbu kolagénu a môže spomaliť starnutie vlasov. Medzi dobré zdroje patria napr. paprika, citrusové plody a jahody.
 
Vitamín D
Úloha vitamínu D pri raste vlasov nie je zrejmá, avšak jeho nedostatok spôsobuje vypadávanie vlasov. Hladinu vitamínu D  zvýšime primeraným vystavením sa slnku alebo konzumáciou potravín, ktoré ho obsahujú.
 
Vitamín E
Vitamín E pomáha predchádzať oxidatívnemu stresu a podporuje rast vlasov. Dobré zdroje potravy zahŕňajú napr.  slnečnicové semienka, mandle, špenát a avokádo.
 
Zinok
Zinok môže zlepšiť rast vlasov u ľudí, ktorí ho majú nedostatok. Medzi dobré zdroje patria napr. ustrice, hovädzie mäso a tekvicové semená.
 
Proteíny – bielkoviny
Konzumácia dostatočného množstva bielkovín je dôležitá pre rast vlasov. Dnes je však pravdou, že nedostatok proteínov je dnes v západných krajinách zriedkavé.
 
 
(5)