Môže kolagén pomôcť pokožke poškodenej slnkom?

UV žiarenie z chronického slnenia môže poškodiť vašu pokožku viacerými spôsobmi. Zatiaľ čo širokospektrálny opaľovací krém môže pomôcť chrániť pokožku pred poškodením slnkom, niektoré štúdie naznačili, že kolagénové doplnky môžu potenciálne pomôcť s elasticitou pokožky.

Slnečné svetlo ovplyvňuje vašu pokožku

Oxidačný stres je stav, ktorý nastáva, keď naše telo má príliš veľa vysoko chemicky reaktívnych molekúl (voľných radikálov), ktoré spôsobujú poškodenie bunkovej DNA, a nedostatok antioxidantov na boj proti nim. Príliš veľa voľných radikálov prítomných v tele môže poškodiť bunky a tkanivá v našom tele, čo vedie k chronickému zápalu a dokonca k rakovine. Zatiaľ čo veľa vecí môže zvýšiť počet voľných radikálov v našom tele, vrátane našej stravy, environmentálnych toxínov, fajčenia, pitia a stresu, nadmerné vystavovanie sa slnečnému žiareniu môže viesť k väčšiemu počtu voľných radikálov v koži.

Čo je kolagén?

Kolagén je jedným z najrozšírenejších proteínov v tele. Tvorí spojivové tkanivá takmer v každom systéme. Kolagén sa nachádza v kostiach, kĺboch, chrupavkách, slizniciach vnútorných orgánov a čo je najdôležitejšie, v koži. Kolagén tvorí asi 80 percent pokožky a je to miesto, kde sídli najviac imunitných buniek.

Produkcia kolagénu sa s pribúdajúcim vekom prirodzene začína znižovať, ale vystavenie UV žiareniu môže spôsobiť rýchlejšie rozpad kolagénu. To môže pre telo sťažiť výmenu týchto kolagénov za nové.

Ako rozpoznať pokožku poškodenú slnkom

Prevencia a ochrana pred poškodením slnkom začína pochopením toho, ako pokožka poškodená slnkom vyzerá. Existuje mnoho indícií poškodenia slnkom okrem typického spálenia slnkom, aj keď to treba brať rovnako vážne, pretože veľké množstvo spálenín môže exponenciálne zvýšiť riziko rakoviny kože. 

Medzi príznaky poškodenia slnkom patria:

Znamienka (rakovinové a nerakovinové)

Vrásky a jemné linky

Suchá koža

Suchá koža

U žien, ktoré pravidelne pociťujú suchú pokožku, to môže tiež znamenať poškodenie slnkom. Suchá pokožka môže byť znakom toho, že pokožka stráca svoju elasticitu rýchlejšie, ako by tomu bolo prirodzene počas procesu starnutia. Vieme, že UV žiarenie zo slnečného žiarenia môže rozkladať kolagény, v ktorých sa ukladá väčšina vlhkosti pokožky. Môže však tiež vysušiť prírodné oleje, ktoré sa tvoria v pokožke.

Mazové žľazy sú žľazy v koži, ktoré uvoľňujú prírodné oleje (predovšetkým maz). Tieto prírodné oleje pomáhajú udržiavať pokožku hydratovanú a pomáhajú podporovať zdravie kožného mikrobiómu. Kožný mikrobióm je súbor baktérií, ktoré žijú na koži. Tieto baktérie môžu pomôcť udržiavať mikrobiálne zdravie pokožky a spolupracovať s imunitnými bunkami, aby sa znížilo riziko šírenia iných baktérií a vírusov.

Ako ochrániť  pokožku pred poškodením slnkom?

Zostať hydratovaný, používať opaľovací krém, zostať v tieni a hydratovať, to všetko sú skvelé spôsoby, ako do určitej miery pomôcť znížiť poškodenie slnkom. Zdravie pokožky môžete podporiť aj stimuláciou vstrebávania a produkcie kolagénu prostredníctvom zdravej stravy, plnej potravín s kolagénom (ako kostný vývar) alebo potravín, ktoré obsahujú vitamíny potrebné na tvorbu kolagénu (ako mäkkýše, celozrnné výrobky, strukoviny, listová zelenina, bobule, paprika a ďalšie). Niektoré štúdie naznačujú, že kolagénové doplnky môžu pomôcť pokožke zachovať si väčšiu elasticitu; je však potrebný ďalší výskum.

Dostatok spánku, vyhýbanie sa vystaveniu tabakovému dymu a zvládanie stresu sú tiež skvelé spôsoby, ako zabezpečiť, aby sa produkcia kolagénu predčasne nespomalila.