Kolagén a jeho význam pre srdce a srdcovo cievny systém.

Na základe doterajších výskumov a zistení vedci predpokladajú, že užívanie doplnkov kolagénu môže pomôcť znížiť riziko srdcových ochorení.

Kolagén sa podieľa na tvorbe štruktúry tepien a krvných ciev, ktoré prenášajú krv zo srdca do zvyšku tela. Nedostatok kolagénu môže tieto štruktúry oslabiť (1). To môže viesť k ateroskleróze, chorobe, ktorá je charakteristická zúžením tepien. Dôsledkom aterosklerózy môže byť infarkt a cievna mozgová príhoda (2).

 

kolagendrink heart_1

V jednej štúdii 31 zdravých dospelých jedincov užívalo denne 16 gramov kolagénu počas obdobia šiestich mesiacov. Na konci tohto obdobia zaznamenali významné zníženie miery arteriálnej  tuhosti v porovnaní s hodnotami, ktoré boli merané pred tým, ako začali kolagénový doplnok užívať (3). Okrem toho sa hladiny "dobrého" HDL cholesterolu zvýšili v priemere o 6 %. HDL cholesterol je dôležitým faktorom pri riziku srdcových ochorení vrátane aterosklerózy (3).

Užívanie doplnkov kolagénu môže pomôcť znížiť rizikové faktory spojené so srdcovými ochoreniami, ako je ateroskleróza. Je však potrebný ďalší výskum pri posudzovaní vplyvu kolagénu na srdcovo cievny systém.

Veríme, že najlepšia cesta, ako prijať kolagén je tá, kedy kolagén prijímame zo stravy. Alternatívou sú výživové doplnky. Ak sa pre ne rozhodneme, treba dbať na to, aby boli kvalitné.   Doplnky kvalitného kolagénu v tej najlepšej, tekutej forme ponúka kolagén drink vo svojich produktoch.

 60 Royal Peptide (2)