Mikroriasa, ktorá môže zvýšiť váš športový výkon: štúdia

Podľa novej štúdie zo Španielska môže užívanie mikrorias (TetraSOD) po dobu 30 dní zvýšiť kardiovaskulárne a respiračné (ergospirometria) parametre u amatérskych športovcov.
 
V štúdii sa posudzovala mikroriasa Tetraselmis chuii (TC). Jedná sa o jednobunkovú zelenú mikroriasu, ktorá bola objavená v 50. rokoch 20. storočia. Komerčne sa využíva pod názvom TetraSOD.
 
Údajov publikované v časopise International Journal of Environmental Research and Public Health naznačujú, že denná dávka 25 mg zložky viedla k zníženiu srdcovej frekvencie a zvýšeniu VOmax, tepového kyslíka (O2 pulse), hemoglobínu a priemerného korpuskulárneho hemoglobínu u amatérskych futbalistov.
 
Absencia abnormálnych hodnôt v biochemických parametroch môže znamenať, že TC by nemala mať negatívne účinky na náš organizmus,“ napísali vedci z univerzity v Extremadure. "Aj keď ide o predbežné výsledky, domnievame sa, že TC by mohla byť pre športovcov ergogénnou alternatívou. Príjem TC významne zlepšil hodnoty hemogramu (krvný obraz), čo je pravdepodobne príčinou ergospirometrických zmien," dodali vedci.
 
Tetraselmis chuii
 
Living Buddha phytoplankton and moringa
 
Tetraselmis chuii je súčasťou potravy mušlí, ustríc, lastúrnikov a koralov.
 
Proporcionálne k svojej veľkosti má TC vysokú koncentráciu aminokyselín, esenciálnych mastných kyselín, vitamínov a minerálov.
TetraSOD je jedinečný komerčný produkt zložený zo 100% lyofilizovaného (sušenie mrazom) TC, ktorý sa v súčasnosti používa v potravinárstve a ako zložka vo výživových produktoch (nutraceutikum).
V roku 2017 bolo využitie TC ako zložka do výživových doplnkov  schválené Európskou úniou pod komerčným názvom TetraSOD, a to na úrovni do 250mg / deň.
 
Podrobnosti štúdie
 
Štúdii sa zúčastnilo tridsaťdva amatérskych futbalistov (ich priemerný vek  bol 22 rokov). Futbalisti boli náhodne rozdelení tak, aby jedna skupina dostávala zložku TetraSOD, a druhá, kontrolná skupina dostávala laktózový prášok po dobu 30 dní.
 
soccer
 
Pokiaľ je nám známe, toto je prvá štúdia, ktorá hodnotí vplyv suplementácie TC na športovcov,“ napísali vedci. „Suplementácia TC počas tridsiatich dní vedie k zníženiu srdcovej frekvencie a zvýšeniu absolútneho VO2max, relatívneho VO2max, tepového kyslíka, hemoglobínu a priemerného korpuskulárneho hemoblogínu (p < 0,05).“
 
Vedci v súvislosti s prínosom pre srdcovú frekvenciu poznamenali, že to môže byť spôsobené prítomnosťou bioaktívnych látok, ako je draslík a nenasýtené mastné kyseliny, ktoré môžu pozitívne ovplyvniť tuhosť tepien. Podobné výsledky boli podľa nich zistené  aj u chlorely.
 
Aktuálne výsledky je potrebné potvrdiť pri ďalších a rozsiahlejších štúdiách. „Pre budúce štúdie by bolo zaujímavé preskúmať antioxidačné vlastnosti TC, vplyv na elitných športovcov a analyzovať príjem mikroživín.“
 
Soul-Light-Food_Amazon2
 
Zdroj: 
V. Toro et al.: Effects of Tetraselmis chuii Microalgae Supplementation on Ergospirometric, Haematological and Biochemical Parameters in Amateur Soccer Players, September 2020