Pravidelne užívam hydrolyzovaný kolagén. Čo sa v tele deje a aké prínosy môžem očakávať?

Kolagén je najzastúpenejšia bielkovina v ľudskom tele.  Ako hlavný štrukturálny proteín tvorený troma proteínovými vláknami (trojšpirála), drží naše telo pohromade. Tvorí spojivové tkanivá, medzi ktoré patrí koža, kosti, šľachy, väzy, cievy a svaly. V tele prebieha neustály obrat kolagénu, čo znamená, že sa neustále rozkladá a nahrádza novým kolagénom. Ak je táto rovnováha z akéhokoľvek dôvodu narušená, napríklad stresom alebo nedostatkom živín, výsledkom je, že telo kolagén stráca. Avšak rovnováha medzi množstvom vyprodukovaného a strateného kolagénu sa prirodzene naruší v dôsledku starnutia a množstvo kolagénu v tele postupne klesá.  Výsledkom sú typické príznaky starnutia pokožky, strata pružnosti a tvorba vrások. Starnutie nezastavíme, avšak prejavy starnutia môžeme spomaliť.

 

Prínosy užívania hydrolyzovaného kolagénu pre zdravie a krásu

Užívaním hydrolyzovaného kolagénu dochádza k stimulovaniu tvorby kolagénu v koži, čím zlepšujeme stav pokožky a redukujeme vrásky. Napríklad v jednej štúdii sa preukázalo, že užívanie kolagénu už po 8 týždňoch vedie k 20% zníženiu hĺbky vrások v oblasti očí. Medzi ďalšie zdravotné prínosy patrí zníženie výskytu celulitídy, zlepšenie zdravia kĺbov, zlepšenie pevnosti kostí a udržanie svalovej hmoty.

pexels-photo-1586999

 Zjem kolagén a čo sa v tele deje?

Výskum dokázal, že orálne užívanie hydrolyzovaného kolagénu je efektívnejšie ako jeho použitie vo forme krému.  Pozitívne účinky užívania hydrolyzovaného kolagénu sú tiež dlhšie trvajúce ako účinky krémov na tvár. Hydrolyzovaný kolagén sa cez tráviaci systém vstrebáva, presne tak, ako živiny z potravy. Následne smeruje  k fibroblastovým bunkám, ktoré produkujú prirodzený kolagén. A tu sa hydrolyzovaný kolagén prijatý formou doplnku začne uplatňovať. Fibroblasty produkujú kolagén a ďalšie dôležité spojivového tkanivá. Hydrolyzovaný kolagén prijatý vo forme doplnku stimuluje fibroblastové bunky, aby produkovali viac prirodzeného kolagénu.

pexels-photo-356040

Hydrolyzovaný kolagén tvoria bioaktívne kolagénové peptidov - kratšie zlúčeniny aminokyselín – fragmenty kolagénu. Ukázalo sa, že tieto peptidy sa v testoch ľahšie vstrebávajú do tela než väčšie molekuly celého kolagénu. Vedecké štúdie ukázali, že kolagénové peptidy sú vysoko biologicky dostupné, čo znamená, že sa ľahko vstrebávajú a sú schopné účinne pôsobiť.

Kolagénové peptidy sa rýchlo vstrebávajú do krvného riečišťa a do tkanív sa dostanú približne za 12 hodín. Predpokladá sa, že kolagénové peptidy vysielajú do tela falošný signál, ktorý naznačuje, že došlo k rozkladu kolagénu. Táto informácia vo fibroblastoch stimuluje syntézu nových kolagénových vlákien, aby nahradili ten, ktorý sa rozkladá.

Zároveň sa stimuluje tvorba ďalších dôležitých zložiek kože vrátane elastínu, ktorý dodáva pleti pružnosť a kyseliny hyalurónovej, ktorá pomáha udržiavať pokožku hydratovanú.

Užívanie hydrolyzovaného kolagénu v tekutej forme telo absorbuje rýchlejšie a ľahšie, ako keď je hydrolyzovaný kolagén prijatý vo forme piluliek alebo kapsúl. Tie musí organizmus najskôr rozložiť. To má za následok, že do tkanív sa za dlhší čas dostane menej aktívnych zložiek.

60 Royal Peptide (2)

 

Zdroje:

1) Schunck M, Zague V, Segger D, Degwert J, Oesser S. Oral intake of specific bioactive collagen peptides reduces skin wrinkles and increases dermal matrix synthesis. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(3):113-9.

2) Schunck M, Zague V, Oesser S, Proksch E. Dietary Supplementation with specific collagen peptides has a body mass index-dependent beneficial effect on cellulite morphology. 2016. J of Med Food. Epub.

3) Benito-Ruiz P1, Camacho-Zambrano MM, Carrillo-Arcentales JN, Mestanza-Peralta MA, Vallejo-Flores CA, Vargas-López SV, Villacís-Tamayo RA, Zurita-Gavilanes LA. A randomized controlled trial on the efficacy and safety of a food ingredient, collagen hydrolysate, for improving joint comfort. Int J Food Sci Nutr. 2009;60 Suppl 2:99-113.

4) Proksch E, Segger D, Degwert J, Schunck M, Zague V, Oesser S. Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study.Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(1):47-55.

5) Moskowitz RW1. Role of collagen hydrolysate in bone and joint disease. Semin Arthritis Rheum. 2000 Oct;30(2):87-99.

6) Proksch E1, Schunck M, Zague V, Segger D, Degwert J, Oesser S. Oral intake of specific bioactive collagen peptides reduces skin wrinkles and increases dermal matrix synthesis. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(3):113-9.