Hovädzí kolagén, alebo rybí kolagén? Ktorý je pre mňa ten vhodnejší?

Rybí kolagén (morský kolagén), alebo  hovädzí kolagén? Viete, ktorý je pre vás najvhodnejší? Poďme si v tejto problematike urobiť jasnejšie a vyberte si ten, ktorý je pre Vás ten najvhodnejší.

Hovädzí kolagén obsahuje kolagén typu 1 a 3. Pochádza z kravských koží. Je relatívne lacný a zvyčajne sa používa na podporu zdravia čriev a kĺbov. Rybí kolagén je vyrobený z koží a šupín rýb. Obsahuje predovšetkým kolagén typu 1. Rybí kolagén má vyššiu biologickú dostupnosť. Zdroje rybieho kolagénu môžu byť produkované udržateľným spôsobom. V klinických štúdiách sa preukázalo, že pomáha znižovať hĺbku vrások a zvyšovať hydratáciu pokožky.

 
 
V tomto článku sa dozviete:
 
Výroba a získavanie hovädzieho kolagénu
Aké účinky má hovädzí kolagén
Zdravotné prínosy pri pravidelnom užívaní hovädzieho kolagénu
Prečo sa rozhodnúť pre hovädzí kolagén?
Výroba a získavanie rybieho kolagénu
Aké účinky má rybí kolagén
Zdravotné prínosy pri pravidelnom užívaní rybieho kolagénu
Prečo sa rozhodnúť pre rybí kolagén?
Hovädzí alebo rybí kolagén? Dozviete sa, ktorí si vybrať.


Výroba a získavanie hovädzieho kolagénu

Hovädzí kolagén pochádza z kráv a je najbežnejším zdrojom kolagénu v kolagénových výživových doplnkoch.

Po tom, ako hovädzí dobytok prejde bitúnkom za účelom získania mäsa, kože hovädzieho dobytka sú využívané na získanie kolagénu spôsobom, ktorý sa nazýva hydrolýza. Počas tohto procesu sa proteíny hydrolyzujú, dochádza k rozkladu kolagénu na menšie, stráviteľnejšie časti aminokyselín  - peptidov. 

Kože môžu pochádzať buď z dobytka, ktorý bol chovaný vo výkrmni podávaním konvenčného krmiva pre dobytok, alebo voľne sa pasúceho hovädzieho dobytka kŕmeného trávou.  Spotrebiteľ si tak má možnosť vybrať kolagénový produkt, ktorý bol vyrobený z humánnejšie vyprodukovaných  zdrojov.

Veľká časť kolagénu, ktorý je v súčasnosti k dispozícii, pochádza z krajín, ktoré majú dlhú históriu produkcie hovädzieho dobytka, ako je Argentína. Argentínsky dobytok sa pasie na tráve po celý rok a nie je chovaný podávaním umelých rastových hormónov alebo nadmernými  dávkami antibiotík, vďaka čomu je hovädzí kolagén z tejto krajiny vynikajúcou voľbou pre spotrebiteľov.

 

Aké účinky má hovädzí kolagén

Hovädzí kolagén obsahuje predovšetkým kolagén typu 1 a kolagén typu 3. Tieto typy kolagénu majú dôležitú úlohu predovšetkým pri raste a oprave kostí, šliach, väzov a kože.

Aby si telo vybudovalo svoj vlastný kolagén typu 1 a 2, potrebuje pohotový prísun aminokyselín, akými sú glycín a prolín.  Najefektívnejšie a najrýchlejšie tieto aminokyseliny telo získa z hydrolyzovaného kolagénu, ktorý je vďaka kratším reťazcom aminokyselín biologicky dostupnejší. 

Pravidelným užívaním hydrolyzovaného kolagénu telo získava všetky potrebné aminokyseliny, ktoré potrebuje na  regeneráciu zdravého spojivového tkaniva.

 bovine_1
 
 

Zdravotné prínosy pri pravidelnom užívaní hovädzieho kolagénu

Zníženie bolesti kĺbov: bolesť kĺbov, osteoartritída, či reumatoidná artritídu, hovädzí kolagén stimuluje tvorbu chrupavky, čo môže viesť k zmierneniu záťaže kĺbov a k zníženiu bolesti kĺbov.

Zlepšenie zdravotného stavu čriev: kolagén môže zmierniť príznaky „syndrómu priepustnosti čreva“ tým, že pomáha telu regenerovať mikroskopické otvory v črevnej výstelke.

Rýchlejšie zotavenie: aminokyseliny môžu pomôcť urýchliť regeneráciu tela po tréningu a pomáhajú tak športovcom k lepším výkonom.  

Viac sily: kolagén môže zefektívniť recykláciu ATP (energetická mena vo vašich bunkách), ktorá pomáha zvýšiť svalovú silu.

 
 

Prečo sa rozhodnúť pre hovädzí kolagén?

Hovädzí kolagén je ľahko dostupný a vďaka tomu, že trh s hovädzinou je veľký, hovädzí kolagén je relatívne lacný. 

Hovädzí kolagén je skvelou voľbou, ak máte alergiu na rybie produkty.

KolagenDrink Collagen 10 000 Bovine Liquid 1-2-1

 

 

 

Výroba a získavanie rybieho kolagénu

Napriek tomu, že jedlá z rýb a vývary z rybích kostí už dlhé roky konzumujú ľudia v mnohých tradičných kultúrach, výživové doplnky rybieho kolagénu sú relatívne nové.

Na výrobu rybieho kolagénu sa používa koža a šupiny z rýb – v minulosti boli tieto časti tela považované za odpad.  Hydrolyzujú sa rovnakým spôsobom ako kože z hovädzieho dobytka pri produkcii hovädzieho kolagénu.

Ryby, ktoré pochádzajú z udržateľného rybolovu, alebo voľne lovené ryby majú relatívne malý negatívny vplyv na životné prostredie.

 

Aké účinky má rybí kolagén

Rybí kolagén, tak ako hovädzí kolagén  poskytuje telu aminokyseliny nevyhnutné na budovanie silného a zdravého spojivového tkaniva.

Na rozdiel od hovädzieho kolagénu je však rybí kolagén takmer výlučne tvorený kolagénom typu 1 a molekuly peptidov sú menšie, čo ich robí biologicky dostupnejšími a a naše telo ich ľahšie absorbuje.

Rybí kolagén je tiež obzvlášť bohatý na aminokyselinu hydroxyprolín, ktorý je základnou zložkou kože, stien ciev a iných spojivových tkanív.

 
 

Zdravotné prínosy pri pravidelnom užívaní rybieho kolagénu

Menej vrások: rybí kolagén obnovuje tkanivá, čím zvyšuje elasticitu pokožky a znižuje výskyt vrások.

Redukuje známky starnutia: rybí kolagén je bohatý na antioxidanty, ktoré blokujú voľné radikály a chránia pokožku pred oxidáciou a starnutím.

Zdravšia pokožka: rybí kolagén pomáha zvyšovať hydratáciu pokožky a pomáha chrániť pokožku pred škodlivými účinkami UV žiarenia a predčasnému starnutiu pokožky v dôsledku slnka.

 fish 2
 
 

Prečo sa rozhodnúť pre rybí kolagén?

Je ideálnou voľbou predovšetkým pre tých, ktorí hľadajú prostriedok na redukovanie známok starnutia, ktoré sa prejavujú na stave pokožky.

Napriek tomu, že rybí kolagén pochádza z rýb, nemá rybí zápach ani chuť, pretože všetky rybie oleje sa počas spracovania odstraňujú. Môže sa preto pridávať do kávy alebo čaju a neovplyvní chuť ani vôňu potravín.

KolagenDrink Collagen 10 000 fish Liquid SK 1-2

 

Hovädzí alebo rybí kolagén?

Či už si vyberiete hovädzí kolagén alebo rybí kolagén, oba pri pravidelnom užívaní poskytujú telu zdravotné prínosy.

Rozhodujúcim faktorom pri výbere sú osobné preferencie, diétne obmedzenia akými sú alergie a ciele, ktoré chceme užívaním hydrolyzovaného kolagénu dosiahnuť.