Pre ženy v staršom veku je tuk na stehnách lepší ako ten na bruchu

Zo sveta zdravia:

Podľa nedávnej štúdie the European Heart Journal, viac tuku na nohách v porovnaní s tukom  na bruchu chráni ženy po menopauze pred ochoreniami srdca.

Ženy normálnej hmotnosti, ktoré mali viac brušného tuku a menej tuku na bokoch a stehnách mali riziko mozgovej príhody alebo ochorenia srdca vyššie.

Vedci uviedli, že ženy s postavou v tvare „jablka“ by sa mali snažiť zbaviť sa brušného tuku a postavu priblížiť k tvaru typu „hrušky“.

Zatiaľ sa nepodarilo zistiť, aké súvislosti toto prepojenie má a ďalší výskum v tejto problematike je potrebný.

9HtsU_ktrUUMQnyoVjZIutzQCvU

Ako prebiehal výskum?

Výskumu, ktorý prebiehal viac ako 18 rokov sa zúčastnilo 2 600 žien, ktoré mali normálnu váhu - s indexom telesnej hmotnosti (BMI) medzi 18 a 25.

Výskum bol súčasťou štúdie the Women's Health Initiative, ktorá prebiehala v USA od 90-tych rokov a účastnícky štúdie pravidelne podstúpili kontrolu tuku, svalov a hustoty kostí.

Štúdia zistila, že ženy s postavou v tvare „jablka“ s viac tukom v okolí brucha mali viac ako trojnásobne vyššie riziko kardiovaskulárneho ochorenia v porovnaní s tými, ktorých postava bolo v tvare „hrušky“, s tukom prevažne okolo bokov a stehien.

 

Nevedeli sme, že postava v tvare typu „jablko“ naznačuje zvýšené zdravotné riziká?

Vedci už vedia, že tuk, ktorý sa ukladá v okolí brušných orgánov, nazývaný  tiež viscerálny tuk, zvyšuje riziko metabolických problémov, ako sú diabetes typu 2 a kardiovaskulárne ochorenia.

Dôvody, prečo by tuk v oblasti stehien a bokov mohol telo chrániť sú zatiaľ nejasné, avšak tiež nie je známe, že by mal tento tuk negatívny vplyv na iné časti tela.

Bohužiaľ nezdravý životný štýl v strednom veku môže maž za následok ukladanie tuku v oblasti brucha.  

Oproti predchádzajúcim štúdiám, ktoré sa zameriavali na výskum u žien, ktoré trpeli nadváhou je táto štúdia iná, pretože sa zamerala na ženy s normálnou hmotnosťou. Čiže aj ak netrpíte nadváhou, tvar postavy má na zdravie vplyv.

 

O čo by sa mali ženy usilovať?

V tom, aby pomer tuku v okolí brucha a tuku na nohách bol lepší. Čiže snažiť sa znížiť brušný tuk.

Doposiaľ sa nevie o žiadnej diéte, alebo cvičení, ktoré by prinieslo želanú relokáciu tuku z oblasti brucha do oblasti nôh. Hoci sa danou otázkou vedci zaoberajú.

Všeobecná rada je zdravo sa stravovať a pravidelne cvičiť.

Táto štúdia odhaľuje zaujímavé prepojenie medzi miestom, kde sa ukladá tuk, a rizikom srdcového infarktu a mŕtvice, avšak nedokáže nám zodpovedať, prečo to tak je. Ďalší výskum na odhalenie toho, ako je distribúcia telesného tuku spojená s týmito chorobami, by mohlo odhaliť nové spôsoby prevencie a liečby najväčšieho zabijaka na svete.