Ktorý kolagén je pre mňa lepší? Rybí kolagén alebo hovädzí kolagén?

Priemysel s kolagénom je dnes veľmi vibrujúci. Na trh prichádzajú stále nové dokonalejšie a efektívnejšie kolagénové produkty, čo do príchute, vône a typu kolagénu. Veď jeho priaznivé účinky sú nepopierateľné. Kolagén spomaľuje proces starnutia, urýchľuje hojenie rán, kostí, podporuje budovanie svalov, zlepšuje kvalitu pokožky, priaznivo pôsobí na zdravie čriev a napomáha dosiahnuť hlboký spánok. Najčastejšie sa stretávame s hovädzím a rybím kolagénom, ktoré sa používajú vo výživových doplnkoch. Tak aký je medzi nimi rozdiel a ako si vybrať ten správny, najvhodnejší? A v čom je jeden lepší, ako ten druhý? Veď obidva sú kolagény. Tak si poďme o týchto dvoch druhoch kolagénu povedať trošku viac. 

 

Niečo z histórie kolagénu z rýb a kolagénu hovädzieho pôvodu

Starí Egypťania varili kožu z hovädzieho dobytka za účelom získania hmoty podobnej lepidlu, ktorú používali na ošetrenie lán.  Využili sa všetky časti zvieraťa. Kosti, väzy, kostná dreň, šľachy a koža boli používané na výrobu vývaru. Po varení na silnom ohni nasledovalo niekoľko dňové varenie na miernom plameni. Takto pripravený vývar slúžil na dopĺňanie kolagénu, tak ako keď si dnes dopĺňame kolagén zväčša vo forme výživového doplnku.

V posledných desaťročiach sa  využíval hovädzí kolagén, či išlo o hojenie rán, rekonštrukčné chirurgické zákroky, kozmetické účely alebo ako výživový doplnok. Po tom, ako prepukli niektoré choroby spájané s hovädzím dobytkom (choroba šialených kráv, slintačka a krívačka), a pri ktorých hrozilo nebezpečenstvo prenosu na ľudí, vedci začali hľadať alternatívny a bezpečný zdroj kolagénu. Našli ho v rybách a iných morských živočíchoch, ako sú medúzy a mäkkýše.

 fish

V čom sú si rybí a hovädzí kolagén podobné?

Oba druhy kolagénu sa skladajú z aminokyselín, ktoré priaznivo pôsobia na pokožku, orgány a vlasy. Oba sú účinné pri spomalení procesu starnutia a pomáhajú dopĺňať chýbajúci kolagén po tom, ako si ho telo prestáva prirodzene v potrebnom množstve vyrábať. To je približne po tridsiatke. Oba druhy kolagénu, rybí aj hovädzí sú mimoriadne účinné predovšetkým pri zvrátení procesu ovísania kože, problémami s kĺbmi. Keďže obidva kolagény obsahujú potrebné aminokyseliny, sú veľmi účinné pri budovaní svalovej hmoty a prispievajú k imunitnej sile organizmu. V čom sú potom rozdielne?

 

V čom sú rybí a hovädzí kolagén rozdielne?

Rybí kolagén je kolagén typu 1, zatiaľ čo hovädzí kolagén je kolagén typu 1 a typu 3. Rybí kolagén má nižší obsah hydroxyprolínu, vďaka čomu má nižšiu teplotu denaturácie. To znamená, že je ľahšie stráviteľný a ľudské telo ho lepšie vstrebáva v porovnaní s kolagénom hovädzieho pôvodu. V niektorých prípadoch môže byť problémom pach. Hoci, ten je už pokročilými spôsobmi spracovania výživových doplnkov výrazne „pod kontrolou“. Všeobecne platí, že hovädzí kolagén už pri dosiahnutí koncentrácie 3 % má veľmi nepríjemný pach. Rybí kolagén je relatívne menej páchnuci a je dobre tolerovateľný do koncentrácie 10 %. 

V prípade, keď užijeme vyššiu dávku, hovädzí kolagén sa uloží v tele spolu s tukom. Naproti tomu, obsah tuku pri rybom kolagéne je nižší. 

Ďalším dôležitým rozdielom je reakcia tela na molekuly. V prípade hovädzieho kolagénu, reakcia na peptidové reťazce môže prepuknúť v alergickú reakciu. Reakcia môže byť  veľmi závažná a to najmä v prípade aplikácie na pokožku. Tento nežiaduci vedľajší účinok hovädzieho kolagénu bol ďalším dôvodom, prečo dnes máme aj rybí kolagén. Rybí kolagén má menej antigénov a peptidové reťazce sú telom lepšie akceptované. Táto vlastnosť dáva rybiemu kolagénu významný náskok oproti iným druhom kolagénu. 

bovine

Každý z nás je iný a preto môžeme rozdielne reagovať na rôzne druhy kolagénu. Je dôležité vybrať si ten správny na základe znalostí, ktoré o sebe máme. Je tiež dôležité spomenúť, že výživové doplnky nie sú náhradou pestrej stravy. Pri vhodne zvolenej, pestrej a vyváženej strave,  vieme do veľkej miery chýbajúci kolagén doplniť aj bez toho, aby sme ho dopĺňali formou výživového doplnku. Paradoxne, v obchodoch dnes dostaneme takmer všetko, avšak dnešný uponáhľaný životný štýl nám úspešne bráni využívať potenciál, ktorý trh ponúka.

KolagenDrink Collagen 10 000 Bovine Liquid 1-2-1   KolagenDrink Collagen 10 000 fish Liquid SK 1-2

Hovädzí tekutý kolagén                               Rybí tekutý kolagén