Kolagén a zdravie čriev

Syndróm zvýšenej priepustnosti čreva.

Vnútro čreva je pokryté jednou vrstvou buniek , ktorá vytvára bariéru medzi vnútrom čreva a zvyškom tela. Táto účinná bariéra dokáže na jednej strane vstrebávať potrebné živiny a na druhej strane zabraňuje prieniku veľkých molekúl a mikróbov zvnútra čreva do krvného riečiska a tým spôsobeniu ťažkostí. Keď sa uvoľnia spoje medzi bunkami, funkcia čreva ako bariéry prestane byť účinná a dochádza k „presakovaniu“ („leaky gut“).

 

Narušenie črevných spojov a následné črevné presakovanie môže mať aj rôzne následky, akými napríklad sú:                                                                                              

  • Alergia na jedlo
  • Intolerancia jedla
  • Migréna, chronický únavový syndróm, astma alebo ekzé

Následkom syndrómu zvýšenej priepustnosti čreva môže dôjsť k vzniku pomerne rôznorodých príznakov, ako napríklad:

  • Chronická hnačka
  • Zápcha alebo nafukovanie
  • Deficity živín
  • Únava
  • Bolesti hlavy
  • Sťažená schopnosť koncentrácie
  • Kožné problémy
  • Bolesti kĺbov

                                        

Podobne ako vývar z kostí, ktorý je bohatým zdrojom aminokyselín, hydrolyzovaný kolagén obsahuje vysokodostupné aminokyseliny, ktoré podporujú  tráviaci trakt, ako napríklad: kyselina glutámová , glycín, arginín, hydroxyprolín, prolín.

Každá z týchto aminokyselín hrá kľúčovú úlohu pri udržiavaní zdravej črevnej bariéry, čo vysvetľuje, prečo sa skúma význam a vplyv kolagénu na zvládnutie syndrómu zvýšenej priepustnosti čreva.

Kyselina glutámová, je najrozšírenejšia voľná aminokyselina v ľudskom tele, ktorá má afinitu k črevám.

Glutamín je vo svete funkčnej výživy dobre známy tým, že podporuje zdravé črevné tkanivo, zabraňuje zápalu a pomáha udržiavať pevné spojenia v črevnej bariére (*).

Je tiež dôležitým zdrojom paliva a dusíka pre črevné bunky (*).

Glycín je ďalšou kľúčovou aminokyselinou, ktorá je bohatá a biologicky dostupná (ľahko absorbovateľná a využívaná telom) v kolagénových peptidoch, ako aj v kostnom vývare. Výskumy naznačujú podpornú úlohu glycínu pri liečbe črevného zápalu (IBD) (*).

V tomto článku sa zameriavame na kolagén a kolagénové peptidy a ich prínosy pri tráviacich problémoch a problémoch syndrómu presakujúceho čreva. Treba si však pamätať, že zdravé črevá nie sú len o jednom doplnku, alebo hľadaní čiastkovej nápravy. Zdravé črevá sú výsledkom pestrej stravy a zdravého životného štýlu.