Rybí vs. hovädzí kolagén. Neviete ktorý si vybrať?

 

Hovädzí kolagén je tvorený kolagénom typu 1 a 3. Vyrába sa predovšetkým z hovädzích koží. V porovnaní s rybím kolagénom je lacnejší. Využíva sa predovšetkým na podporu zdravia tráviaceho traktu a pohybového aparátu (podpora kĺbov a chrupaviek).

Rybí kolagén je vyrábaný z rybacích koží a šupín. Je tvorený predovšetkým kolagénom typu 1. Rybí kolagén má vysokú biologickú dostupnosť   (čo znamená, že kolagén sa dobre vstrebáva do tela po jeho užití) a klinickými štúdiami bolo dokázané, že pomáha redukovať vrásky a zvýšiť hydratáciu pokožky.  

 bovine versus fish collagen

Hovädzí kolagén, jeho zdroj a výroba

Hovädzí kolagén pochádza z kráv a je najbežnejším zdrojom kolagénu v kolagénových doplnkoch. Je získavaný z koží dobytka, ktoré sú spracované za účelom extrakcie kolagénu. Počas spracovania sa proteíny hydrolyzujú, čím dochádza k ich štiepeniu na menšie, ľahšie stráviteľné reťazce aminokyselín.   O výrobe kolagénu krok po kroku sa dočítate tu.

Kolagén hovädzieho pôvodu je tvorený predovšetkým kolagénom typu 1 a 3.  Tieto typy kolagénu zohrávajú dôležitú úlohu pri raste a obnove kostí, šliach, väziva a kože.

Na to, aby mohlo telo produkovať vlastný kolagén, potrebuje zdroj aminokyselín, akými sú glycín a prolín. Najrýchlejšie dostupným zdrojom týchto aminokyselín je samozrejme kolagén. Potrebné aminokyseliny sa dajú tiež získať stravou bohatou na aminokyseliny.

Pri pravidelnej konzumácii kolagénových doplnkov telo okamžite získava všetky potrebné aminokyseliny, ktoré sú potrebné na regeneráciu zdravého spojivového tkaniva. 

Hovädzí kolagén:

1) Zmierňuje bolesť kĺbov: od bežnej bolesti kĺbov až po osteoartrózu a reumatoidnú artritídu, hovädzí kolagén pomáha stimulovať rast chrupavky.

2) Prispieva k zdraviu čriev: kolagén môže znížiť príznaky "vytečeného čreva".

3) Prispieva k rýchlejšiemu zotaveniu: aminokyseliny pomáhajú urýchliť zotavenie, napríklad po cvičení alebo inej nadmernej fyzickej námahe.  

4) Pomáha zvýšiť silu a pevnosť svalov: kolagén môže zvýšiť účinnosť  recyklácie ATP (adenozíntrifosfát), čo pomáha zvyšovať pevnosť a silu svalov.

 

Rybí kolagén, jeho zdroj a výroba

Zdrojom pre výrobu rybieho kolagénu sú kože a šupiny rýb. Tieto časti rýb, ktoré sa bežne vyhadzujú sú hydrolyzované rovnakým spôsobom, ako je to pri výrobe hovädzieho kolagénu.

Rybí kolagén, tak ako hovädzí kolagén poskytuje telu aminokyseliny nevyhnutné pre tvorbu zdravého a pevného spojivového tkaniva.

Na rozdiel od hovädzieho kolagénu je však rybí kolagén takmer výlučne kolagén typu 1. Má menšie peptidové reťazce, vďaka čomu je biologicky dostupnejší a telo ho ľahšie absorbuje.

Rybí kolagén je obzvlášť bohatý na aminokyselinu hydroxyprolín, ktorá je základnou zložkou pokožky, stien krvných ciev a iných spojivových tkanív.

Rybí kolagén :

1) Redukuje vrásky: rybí kolagén obnovuje tkanivá a zvyšuje tak elasticitu pokožky, čím prispieva k redukcii vrások.

2) Zmierňuje známky starnutia: rybí kolagén je bohatý na antioxidanty, ktoré blokujú voľné radikály a chránia tak pokožku pred oxidáciou a príznakmi starnutia.

3) Podporuje tvorbu zdravej pokožky: rybí kolagén zvyšuje vlhkosť pokožky a pomáha chrániť pred škodlivými účinkami UV žiarenia a starnutia zapríčineného nadmerným vystavovaním sa slnku.

Hovädzí kolagén vs. rybí kolagén: zhrnutie

Oba druhy kolagénom prinášajú veľké výhody a ich pravidelným užívaním pomáhate budovať zdravé a silné telo.

Výber kolagénu je podmienený osobnými preferenciami jednotlivca, ako sú stravovacie návyky, zdravotný stav a podobne. Ak ste alergický na rybie produkty, je pre vás vhodný hovädzí kolagén. Ak vás trápia bolesti kĺbov, pravdepodobne je lepšie siahnuť po hovädzom kolagéne. Ak je vašou prioritou eliminovať vrásky, určite je vhodnejší rybí kolagén.  

Mnohé produkty, ako napríklad kĺbová výživa FlexiRep obsahuje okrem kolagénu hovädzieho pôvodu a iných látok aj glukozamín a chodroitín, ktoré sú určené na podporu a obnovu kĺbov a tak zvyšujú účinnosť kolagénového produktu.

Rybí kolagén Collagen Royal Peptide okrem 10 000 mg kolagénu a iných látok obsahuje aj kyselinu hyalurónovú, ktorá podporuje krásu pokožky.  

Blog KolagenDrink Collagen 10 000 Bovine Powder CZ SK-1

Práškový hovädzí, rybí a tekutý hovädzí, rybí hydrolyzovaný kolagén.