Kyseliny hyalurónová a jej využitie pri starostlivosti o pleť, vlasy, kĺby a celkové zdravie

Kyselina hyalurónová je číra, viskózna látka, ktorá sa prirodzene produkuje v ľudskom tele.

Vďaka svojim vynikajúcim hydratačným vlastnostiam je kyselina hyalurónová základnou zložkou v oblasti starostlivosti o pleť, najčastejšie používaných v kozmetických prípravkoch, ako sú pleťové krémy, šampóny a kondicionéry.

Kyselina hyalurónová tvorí často aktívnu zložku v kolagénových produktoch a spolu s  kolagénom pomáha udržiavať pokožku a pohybový aparát v dobrej kondícii.

Ale nie je to len vaša pleť, ktorá získava na kráse a zdravý vďaka vlastnostiam kyseliny hyalurónovej. Kyselina hyalurónová má využitie v širokej škále výživových doplnkov a liečebných procedúr.

 

Starostlivosť o pleť

girl-dandelion-yellow-flowers-160699

 

Tvár

Kyselina hyalurónová, ktorá je prirodzene prítomná v tele, pomáha udržiavať vlhkosť a udržiava pokožku v pevnom a mladistvom vzhľade. Ako starnete, zásoby prirodzene sa vyskytujúcej kyseliny hyalurónovej a kolagénu začínajú klesať, čoho následkom sú prvé vrásky.

Pleťové krémy obsahujúce kyselinu hyalurónovú pomáhajú udržiavať pokožku hydratovanú a hladkú a pomáhajú potláčať prejavy starnutia.

 

Pokožka okolo očí

Koža okolo očí je tenšia ako koža na zvyšku tváre a je jedným z prvých miest, kde sa prejavujú príznaky dehydratácie. Mnohé očné krémy obsahujú kyselinu hyalurónovú ako zložku, ktorá pomáha udržiavať pokožku okolo očí hydratovanú, plnú a pevnú.

 

Suchá koža

Suchá koža je veľmi častý stav, ktorý je zvyčajne spôsobený kombináciou genetických a environmentálnych faktorov. Kyselina hyalurónová, ktorá sa vyznačuje silnými hydratačnými účinkami, sa široko používa v prípravkoch starostlivosti o pleť.

 

Mastná pleť

Ľudia s mastnou pleťou majú často ťažkosti s výberom hydratačného prostriedku, ktorý by nevysušil pokožku, čo následne vedie k ešte väčšej produkcii kožného mazu. Kyselina hyalurónová funguje v tomto ohľade dobre, pretože pomáha udržiavať pokožku hydratovanú bez nadmerného sušenia a nedráždi citlivú pokožku.

 

Akné

Najčastejšie je akné spojené s mastnou pleťou. Zápal kože môžu byť tiež podmienený v dôsledku nedostatočne hydratovanej suchej kože.  

Kyselina hyalurónová nelieči akné priamo, avšak jej hydratačné vlastnosti môžu pomôcť zabrániť tomu,  aby bola pokožka suchá a tým odvrátiť vznik zápalu pokožky a prejavom akné.

 

Starostlivosť o vlasy

Kým kyselina hyalurónová sa najčastejšie spája so starostlivosťou o pleť, môže sa tiež nachádzať v rôznych prípravkoch na starostlivosť o vlasy, vrátane šampónov, kondicionérov a masiek na pokožku hlavy.

Vlasové prípravky obsahujúce kyselinu hyalurónovú sú navrhnuté tak, aby udržali pokožku hlavy hydratovanú a zdravú, čo môže obnoviť prirodzený lesk vlasov.

 

Artritída

kolagendrink joints jogging

Zmiernenie bolesti kolenného kĺbu

Kyselina hyalurónová je kľúčovou zložkou synoviálnej tekutiny (kĺbny maz), ktorá zabezpečuje hladký pohyb kĺbov a ich minimálne trenie, čím udržuje ich životnosť a funkčnosť.  Predpokladá sa, že strata kyseliny hyalurónovej prispieva k artritíde.

Injekcie kyseliny hyalurónovej sa používajú na liečbu bolesti kolena spôsobenej osteoartritídou u pacientov, ktorí nereagovali na inú liečbu. Liečba zvyčajne zahŕňa tri alebo štyri injekcie, ktoré sú podávané v týždenných intervaloch.

 

Zmiernenie bolesti iných kĺbov

Injekcie kyseliny hyalurónovej sa občas používajú na zmiernenie artrídou podmienenej bolesti  v iných kĺboch, ako je bedrový kĺb, či členok.

Niektoré štúdie však ukázali, že injekcie kyseliny hyalurónovej nemusia byť účinnejšie ako placebo pri injekčnom podávaní do týchto kĺbov. Na lepšie pochopenie toho, ako kyselina hyalurónová prospieva kĺbom, je potrebný ďalší výskum.

 

Iné využitia

Výživové doplnky

KolagenDrink HA SN 1    Kyselina hyaluronova vizualizacia  KolagenDrink_HyaluronicAcid_Front

 

Reflux  - pálenie záhy

Kyselina hyalurónová sa môže užívať ako perorálny doplnok na liečbu žalúdočného refluxu, ktorý sa vyskytuje, keď kyslý obsah žalúdka prúdi spätne do pažeráka, čo vedie k pocitu pálenia, ktorý sa bežne označuje ako pálenie záhy.

Vedci sa domnievajú, že kyselina hyalurónová pomáha liečiť reflux žalúdočnej kyseliny regeneráciou výstelky pažeráka a podporou prirodzených procesov hojenia organizmu.

 

Ako je uvedené v štúdii publikovanej v Alimentary Pharmacology and Therapeutics, doplnky kyseliny hyalurónovej môžu mať silné synergické vlastnosti, ktoré zvyšujú účinky tradičných liekov na potlačenie pálenia záhy.

 

Bolesť kolena

Výživové doplnky kyseliny hyalurónovej môžu pomôcť zmierniť bolesť kolena u pacientov s osteoartritídou.

Po užití sa kyselina hyalurónová rozkladá v tráviacom trakte, odkiaľ smeruje do tkanív a kĺbov,  ktoré pomáha udržiavať premazané, čím znižuje ich trenie.

 

Suchá koža

Kyselina hyalurónová môže hydratovať pokožku zvnútra von.

Podľa štúdie publikovanej vo the Nutrition Journal, doplnky kyseliny hyalurónovej hydratujú pokožku a zlepšujú kvalitu života ľuďom trpiacich suchou kožou.

pexels-photo-286951

 

Bolesť močového mechúra

Postihuje predovšetkým ženy od 20 do 50 rokov veku. Známa tiež ako syndrómom bolestivého močového mechúra. Toto ochorenie spôsobuje bolesť v oblasti močového mechúra a zvyšuje potrebu močenia.

Nektoré štúdie ukázali, že kyselina hyalurónová môže hrať úlohu pri zmierňovaní jej symptómov.

Dermálne výplne

Kyselina hyalurónová sa používa tiež ako dočasná dermálna výplň. Má vynikajúci bezpečnostný profil a môže sa vstrekovať do mnohých oblastí tváre, aby sa obnovil stratený objem a znížil výskyt vrások a jemných línií. Výsledky po aplikácii kyseliny hyalurónovej zvyčajne trvajú šesť mesiacov až jeden rok.

 

Suché oči

K syndrómu suchého oka dochádza vtedy, keď klesne prirodzená produkcia sĺz. Očné kvapky kyseliny hyalurónovej dodávajú na povrch očí vlhkosť, ktorá je veľmi podobná vlastným slzám a chráni tak oko pred externým prostredím.  

Výskumníci tiež skúmajú možnosť použitia kyseliny hyalurónovej, ktorá by sa postupne pomaly uvoľňovala z kontaktných  šošoviek a priebežne by tak chránila oko pred dôsledkami syndrómu suchého oka.