Tekutý kolagén, prášok alebo kapsule?

Kolagén v prášku

Je jednoznačne najpopulárnejšia a najbežnejšia forma, v akej sa hydrolyzovaný kolagén predáva. Práškový kolagén sa rozpúšťa vo vode, alebo sa pridáva do iných nápojov a jedál.  Jeho veľkou výhodou je všestrannosť pri užívaní. Kolagén rozložený na peptidy –čo sú reťazce aminokyselín, t.j. hydrolyzovaný kolagén, ktoré telo ľahšie absorbuje, nájdeme čistý, bez príchutí, alebo s rôznymi príchuťami. Do kolagénu sa často pridávajú aj ďalšie látky, napr. vitamín C, ktorý je potrebný na syntézu kolagénu, alebo kyselina hyalurónová, poprípade rôzne minerály, ktorých synergický účinok spolu s kolagénom pomáha dosahovať lepšie výsledky pre jednotlivé časti tela (vlasy, nechty, kĺby...).

Kvalitný kolagén v prášku sa musí výborne a dokonale rozpúšťať vo vode a musí byť bez chuti a pachu – pokiaľ nie je ochutený. Väčšina balení obsahuje aj odmerku, ktorá zaručí presnú dennú dávku.

 

Tekutý kolagén

Hydrolyzovaný kolagén v tekutej forme je čoraz rozšírenejší. Veľkou výhodou je, že tekutý kolagén je už hotový produkt, ktorý nie je potrebné rozrábať, riediť ani inak pripravovať. Stačí naliať do odmerky a užiť. Zaberie vám to minimum času a vy viete, že vaša dávka bola dodržaná. Považuje sa za biologicky najlepšie dostupný. Až 90 % užitej dávky sa vstrebe do tela približne v priebehu 1 minúty.  

KolagenDrink Collagen Beauty 330 g

Kvalitný tekutý kolagén má príjemnú chuť a vôňu (to platí aj pri práškovom kolagéne, pokiaľ je rozpustený v tekutine). Súčasťou zloženia sú ďalšie účinné a podporné zložky (napr. vitamíny a minerály), ktoré zvyšujú účinok kolagénu a zabezpečujú dobrú chuť a sviežosť tekutého kolagénu.

60 Royal Peptide (2)

Kapsule

Kapsule sú tiež už hotovým produktom. Ak chcete užiť dostatočné množstvo kolagénu, je potrebné užiť niekoľko kapsúl, podľa toho, koľko kolagénu je v jednotlivých kapsulách obsiahnuté. Niekedy sú kapsule relatívne veľké, čím je užívanie o to nepríjemnejšie. Kapsule obsahujú práškový kolagén uzatvorený v gélovom obale – kapsule. Kapsule je potrebné zapiť dostatočným množstvom vody. Ako pri práškovej a tekutej forme, aj kolagén v kapsulách môže obsahovať ďalšie prídavné látky.

capsule kolagendrink

 

Hydrolyzovaný kolagén je možné užívať v rôznych formách. Niektoré sa považujú za vhodnejšie ako druhé, avšak je to vždy na vás, ktorá forma je pre Vás najvhodnejšia. Niekto preferuje kolagén v prášku, pretože rád napr. experimentuje v kuchyni, ďalší naplní odmerku tekutým kolagénom, pretože sa teší na jeho chuť, alebo si vezme kapsule, pretože je to pre neho najrýchlejšie a najpraktickejšie riešenie.

Pri výbere kolagénového doplnku je dôležité vedieť, aký je primárny dôvod, prečo kolagén chceme užívať a na základe toho vybrať typ kolagénu a celkové zloženie produktu.