Kolagén. Typy kolagénov a ktorý si vybrať. Poradíme Vám!

Čo je kolagén?

Kolagén je najzastúpenejším proteínom v tele. Tvorí približne 30% celkových proteínových molekúl. Kolagén tvorí spojivové tkanivo. Okrem iných častí tela sa nachádza v kostiach, šľachách, väzoch a koži.

Schematic-showing-the-triple-helical-structure-of-the-collagen-molecule-and-three-amino

Telo pokrýva svoju potrebu kolagénu produkovaním vlastného kolagénu. Množstvo produkovaného kolagénu sa začína pribúdajúcim vekom spomaľovať, čo má za následok rozpad tkanív, začínajú sa prejavovať známky starnutia – vznikajú vrásky, koža ochabieva, začíname cítiť kĺby. 

Dobrou správou je, že môžete udržiavať a dopĺňať kolagén vhodnou stravou a kvalitnými výživovými doplnkami kolagénu.

 Ako podporiť tvorbu kolagénu?

Telo produkuje kolagénové proteíny z aminokyselín prolínu, glycínu a hydroxyprolínu. Všetky tieto aminokyseliny pochádzajú z potravy, avšak niektoré sa získavajú ťažšie ako iné. Napríklad hydroxyprolín sa nachádza takmer výlučne v kolagéne zo živočíšnych zdrojov. Tvorba kolagénu je podmienená príjmom všetkých špecifických aminokyselín, ktoré sú pre produkciu nového kolagénu stavebnými jednotkami. Tieto získame zo stravy, alebo z výživových doplnkov. Hydrolyzovaný kolagén má vyššiu mieru absorpcie než kolagén prijatý stravou, avšak prirodzene, určite pestrá a bohatá strava má prednosť pred výživovým doplnkom.

kolagendrink

Existuje najmenej 16 rôznych typov kolagénu, ale 80-90% kolagénu v tele je tvorený typmi 1, 2 a 3. Každý z týchto troch typov kolagénu má v tele mierne odlišné poslanie a môže pochádzať z odlišných zdrojov.

 

Ktorý kolagénový výživový doplnok je pre mňa najvhodnejší?

Na trhu je na výber stále viac produktov, ktoré ponúkajú hydrolyzovaný kolagén. Rozdiel medzi nimi je v množstve obsiahnutého kolagénu v jednej dávke, niekedy to je len 1 000 mg, 3 000 mg, alebo až 5 000 mg, 10 000 mg a viac v jednej dennej dávke. Množstvo hydrolyzovaného kolagénu v dennej dávke môže výrazne ovplyvniť účinok a výsledky užívania hydrolyzovaných peptidov. Pri väčšine vedeckých štúdií sa skúmal účinok užívania vyšších dávok hydrolyzovaného kolagénu a výsledné tvrdenia ohľadne priaznivých účinkov kolagénu na pokožku, vlasy, nechty, kĺby a iné časti tela sú výsledkom výskumu s vyššími dávkami.

Blog KolagenDrink Collagen 10 000 Bovine Powder CZ SK-1

Hovädzí alebo rybí čistý práškový kolagén bez príchute a pachu, alebo  ochutený v tekutej forme s vitamínom C a kyselinou hyalurónovou 

Ďalším dôležitým faktorom pri výbere toho správneho hydrolyzovaného kolagénu je typ kolagénu, aký je v produkte zastúpený. Pokiaľ máte identifikované svoje špecifické ciele, ktoré chcete užívaním kolagénu dosiahnuť, viete si vybrať aj typ kolagénu, pretože každý typ kolagénu má v tele mierne odlišnú úlohu. Od zdroja, typu a formy kolagénu bude závisieť jeho biologická dostupnosť a vstrebateľnosť. Napr. molekuly rybieho kolagénu sú menšie, čo vedie k jeho lepšej biologickej dostupnosti.  

Pri výbere je tiež dôležité dbať na to, aké prídavné látky sú obsiahnuté v produkte. Úlohou pridaných látok je zvýšiť účinky hydrolyzovaných peptidov. Napríklad, ak chceme pomôcť svojim kĺbom, popri kolagéne bude v produkte pravdepodobne aj chondroitín a glukozamín. Ak nám ide predovšetkým o vyhľadenie vrások, s kolagénom bude v balení zastúpená aj kyselina hyalurónová. K prirodzenej syntéze kolagénu, ktorú užívanie hydrolyzovaného kolagénu podporuje je nevyhnutný vitamín C. Ten väčšinou nechýba v žiadnom produkte a pokiaľ áno, odporúča sa popri kolagéne užívať aj vitamín C.

KolagenDrink FlexiRep 500 ml (2)

Hydrolyzovaný hovädzí kolagén, glukozamín a chondroitín. Ideálny produkt na podporu pohybového aparátu a účinný proti osteoartritíde.

PEPT-OHYB expert na kĺby

Extrakt z chrupavky obsahuje kolagén typu 2 a je prirodzeným zdrojom kyseliny hyalurónovej a chondroitínu sulfátu. Ideálny prírodný produkt na podporu kĺbov.

Chuť kolagénového doplnku je pre všetkých z nás veľmi dôležitá a na trhu dnes nájdeme azda všetky chute. Treba dbať na to, aby sme užívali produkt, v ktorom sú zastúpene prímesi, arómy a sladidlá prírodného pôvodu.  Mnoho produktov je bez príchutí a bez prímesí, čo im dáva širší záber možností užívania – napríklad kolagén v rannej káve. 

 

Aké sú rozdiely medzi kolagénom typu 1, 2 a 3? A aký typ kolagénu je pre vás najvhodnejší?

Kolagén typu 1: Vyhladzuje jemné línie a vrásky a zlepšuje pružnosť a hydratáciu pokožky. Posilňuje nechty a vlasy a napomáha ich rastu.  Podporuje obnovu svalov, stav očí, kostí a chrbtice,  Kolagén typu 1 je najzastúpenejší v rybom kolagéne.

Kolagén typu 2: Tvorí väčšinu proteínových molekúl v chrupavke. Toto spojivové tkanivo chráni vaše kosti v kĺboch, v medzistavcových platničkách či v očiach. Táto vlastnosť z neho robí účinný výživový doplnok na podporu zdravia kĺbov. Bohatým zdrojom kolagénu typu 2 je kurací kolagén.
kolagenDrink Beauty collagen

Trojzložkový (typ I, II, III) práškový ochutený kolagén s vysokým obsahom kolagénu v dennej dávke, vitamínom C a kyselinou hyalurónovou. Vyrobený na Slovensku.

Kolagén typu 3: Nachádza sa vo veľkých množstvách v črevách, svaloch, krvných cievach a maternici. Najčastejšie sa používa s kolagénom typu I na hojenie čriev a na zlepšenie elasticity a hydratácie pokožky. Peptidy hovädzieho kolagénu sú výborným zdrojom kolagénu typu 1 a 3. Rybí kolagén je tiež zdrojom oboch typov kolagénu.

 

Už ste sa rozhodli?