Vitamín C (kyselina L-askorbová)

vitamin C Orange
 
Viete aký je rozdiel medzi kyselinou L-askorbovou, kyselinou askorbovou a prírodným vitamínom C?
 
Často sa môžeme stretnúť s názorom, že kyselina askorbová môže byť škodlivá, pretože nie je prirodzená  a je teda horšou alternatívou k inak silnému vitamínu C pochádzajúceho z citrusových plodov, alebo iného ovocia a zeleniny. 
 
Poďme teda tieto nejasnosti zodpovedať.
 
Tento článok by vám mal pomôcť pri objasnení mnohých otázok, ktoré sa týkajú kyseliny askorbovej, jej úloh v ľudskom tele a tiež si povieme, aký je rozdiel medzi vitamínom C pochádzajúcim z potravy a tým, ktorý sa vyrába v laboratóriu.
 
  1. Výroba kyseliny L-askorbovej a vitamínu C

„Umelo“ vyrobené neznamená automaticky škodlivé.
 
Toto je kyselina askorbová, vyjadrená v chemickom vzorci.
 
1000px_ascorbin_acid
 
 
Ľudský organizmus si ju vyrobiť  nevie, ale potrebuje ju, aby prežil.
 
Vitamín C a kyselina askorbová sú synonymá pre kyselinu L-askorbovú. Čiže, ide o jednu a tú istú organickú zlúčeninu. "L" vyjadruje špecifickú 3D štruktúru.
 
Názov kyselina askorbová je odvodený od termínu „kyselina proti skorbutu“. Pri dlhých námorných plavbách trpeli námorníci v minulosti nedostatkom vitamínu C, čo sa prejavilo chorobou, známou ako skorbut. Pojem „askorbický“ znamená niečo ako „bez skorbutu“.
 
Ak nezískavame kyselinu askorbovú z potravy každý deň, po krátkom čase sa začneme cítiť zle.
 
A ako prebieha syntéza (produkcia) vitamínu C?  To závisí od prostredia, v ktorom syntéza prebieha. Proces syntézy sa v rastlinách uskutočňuje pomocou enzýmov.  Výroba vitamínu C v priemysle pozostáva z niekoľkých krokov a uskutočňuje sa kvasinkovou fermentáciou. Tá je rovnako prirodzenou reakciou enzýmov, ako reakcia v rastlinách. Molekula, ktorá je vytvorená, je vždy molekula kyseliny askorbovej. Čiže výsledkom syntézy, či prirodzenej, alebo umelej je identická molekula kyseliny askorbová.
 
Tak aký je rozdiel medzi vitamínom C z potravy a vitamínom C získaného z výživových doplnkov?
 
Vitamín C z prírodných zdrojov nie je jedinou molekulou, ktorá sa prijíma pri konzumácii čerstvého ovocia a iných potravín. Avšak vitamín C vo výživovom doplnku je čistá forma vitamínu C.
 
V acerolách, citrusových plodoch je okrem vitamínu C veľa bioflavonoidov, alebo polyfenolov, ktoré majú antioxidačný účinok. Tie sú pre ľudský organizmus prospešné. Existuje vyvážená súhra rôznych základných a druhotných rastlinných látok príslušných rastlín.
 
Z čerstvej potravy bohatej na vitamín C získavame širšie spektrum pre zdravie prospešných prírodných zložiek – a to je ten zásadný rozdiel, medzi príjmom vitamínu C zo stravy a príjmu vitamínu C z výživových doplnkov. Molekula vitamínu C je však v obidvoch prípadoch rovnaká. To znamená, že rovnako prospieva k udržaniu správneho fungovania imunitného systému počas intenzívnej telesnej námahy a po nej, k normálnej tvorbe kolagénu a k správnej funkcii krvných ciev, k správnej funkcii kostí, chrupaviek, ďasien, pokožky a zubov ako aj  ďalších dôležitých funkcií. A keďže naše telo považuje molekulu kyseliny askorbovej za rovnakú bez ohľadu od jej pôvodu, je vitamín C z potravy rovnako prospešný, ako ten, ktorý prijmeme vo výživovom doplnku. 
 

2. Denná potreba a biologický príjem

Koľko vitamínu C by sme mali za deň prijať?
 
Slovo vitamín je odvodený z latinského „vita“, čo v preklade znamená „život“. Vitamíny sa rozdeľujú na tie,  ktoré sú rozpustné v tukoch a tie, ktoré sú rozpustné vo vode. Vitamíny, ktoré sú rozpustné vo vode sa musia užívať pravidelne, ideálne každý deň, pretože ich molekuly sa na rozdiel od vitamínov rozpustných v tukoch nedajú dlhodobo skladovať. Vitamín C (kyselina L-askorbová) je vitamín rozpustný vo vode, a preto má určenú odporúčanú dennú dávku, ktorá sa uvádza v miligramoch.
 
Podľa Nemeckej spoločnosti pre výživu (DGE) sa odporúčaná denná dávka vitamínu C pohybuje medzi 90 a 110 mg. Smernica Európskej únie z roku 1990 uvádza odporúčanú dennú dávku 60 mg.
 
Predávkovania vitamínom C sa obávať nemusíte, ak neužívate viac ako 1 000 mg vitamínu C vo forme výživového doplnku, plus ten vitamín C, ktorý prijmete zo stravy. Pri tomto množstve neboli preukázané žiadne negatívne dlhodobé následky, alebo vedľajšie účinky. Avšak pri užívaní vysokých dávok koncentrovaného vitamínu C sa môžu prejaviť vedľajšie účinky predávkovania v zažívacom systéme [7]. Medzi nežiaduce účinky, ktoré sa občas vyskytujú, patria: gastrointestinálne ťažkosti, mierna hnačka, alebo nevoľnosť spôsobená osmotickými účinkami neabsorbovanej kyseliny askorbovej v zažívacom trakte. Vitamín C sa v tejto vysokej koncentrácii nedokáže úplne vstrebať a priťahuje vodu v čreve. Obavy negatívneho účinku na absorpciu a metabolizmus železa sa nepotvrdili.
 
Absorption liposomal products kolagendrinkSK
 
Perorálny vitamín C je však v bežnej forme ťažké dostať do krvi v dostatočných koncentráciách. Na tento účel sa odporúčajú menej invazívne doplnky výživy, ako je napríklad lipozomálna kyselina askorbová. Týmto spôsobom sa vstrebe dostatočné množstvo látky bez významnej straty na množstve, ktoré sme užili.
 
Ako sa líši biologická dostupnosť vitamínu C v závislosti od druhu zdroja?
 
O látke sa hovorí, že je obzvlášť biologicky dostupná, ak jej veľké množstvo dorazí do krvi.
 
Porovnávacie štúdie publikované v renomovanom časopise Journal of Nutrition, ktoré sa zaoberali zdravými nefajčiarmi, nepreukázali žiadny rozdiel v biologickej dostupnosti nasledujúcich zdrojov vitamínu C [2].
 
Príjem vitamínu C sa porovnával:
  • ako čistá kyselina askorbová vo forme tabliet
  • z pomarančov
  • z pomarančového džúsu
  • zo surovej a varenej brokolice
Iba pri surovej brokolici sa biologická dostupnosť znížila o 20%.
 
Po tom, ako vitamín C dorazí do buniek, je jedno, odkiaľ pochádza.
 
Vo výsledkoch niektorých výskumných prác sa uvádza, že extrakty obsahujúce kyselinu askorbovú (napr. citrusový extrakt v sére vitamínu C) sú lepšie absorbované ďalšími molekulami, oproti čistej kyseline askorbovej [6]. Toto pozorovanie však nie je potvrdené vo všetkých publikáciách. Zvýšenie biologickej dostupnosti prostredníctvom lipozomálnej technológie túto teoretickú nevýhodu biologickej dostupnosti dokážu kompenzovať.
 
Čo je lipozomálny vitamín C a prečo má takú vysokú biologickú dostupnosť?
 
Lipozomálny vitamín C je obalený dvojitou lipidovou vrstvou (lipid = tuk). Teoreticky,  pri „lipozómoch“ nezáleží na tom, či vitamín C dodatočne obsahuje aj bioflavonoidy. Telo sa tu zameriava na absorpciu lipozómov, nie na vitamín C,  ktorý je v nich obsiahnutý.
 

LIPOSOMAL TECHNOLOGY kolagendrink (1)

3. Úlohy a účinky kyseliny L-askorbovej

Na dostatočný príjem vitamínu C treba dbať každý deň. Vitamín C reguluje metabolické reakcie, akými sú syntéza kolagénu, antioxidácia, alebo výroba energie. Vitamín C slúži na udržanie rovnováhy proti voľným radikálom kyslíka v bunkách a tkanivách. Jeho schopnosť prenášať elektróny na iné molekuly robí z vitamínu C kľúčový spínač v oxidačnej rovnováhe. Kvôli týmto a ďalším dôležitým úlohám, ktoré v našom tele zohráva, je pravidelný príjem vitamínu C v potrebnom množstve bezpodmienečný.
 
Ako vitamín C ovplyvňuje imunitné funkcie?
 
Vitamín C zohráva dôležitú úlohu pre  správneho fungovania imunitného systému. Už pri prvých výskumoch vplyvu vitamínu C na imunitný systém bolo zrejmé, že vitamín C je prítomný vo vysokej koncentrácii vo väčšine bielych krviniek, ktoré sú pre imunitný systém dôležité. Ukázalo sa, že vitamín C pôsobí ako kofaktor dôležitých enzýmov v bielych krvinkách (imunitné bunky). Je preto nevyhnutný pre ich metabolizmus a ich funkciu v boji proti patogénom [8]. Analýzy in vitro potvrdili antimikrobiálne vlastnosti molekuly. Vitamín C tiež podporuje delenie imunitných buniek. Spotreba kyseliny askorbovej je počas infekcie zvlášť vysoká. Organizmus ju využíva na podporu imunitného systému [9]. Počas infekcie je preto potrebné zvýšiť príjem vitamínu C.
 
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) potvrdil vzťah medzi užívaním vitamínu C a optimálnou imunitnou funkciou u dospelých a detí do troch rokov.
 
Najznámejší je však vplyv na náš celkový imunitný systém. Kyselina askorbová je motorom nášho imunitného systému a posilňuje ho. Prechladnúť však môžeme aj vtedy, keď pravidelne užívame odporúčanú dennú dávku vitamínu C.  Náš organizmus je príliš zložitý na to, aby nás jedna molekula ochránila  pred rôznymi vírusmi.
 
Kyselina askorbová a jej vplyv na pokožku?
 
Vitamín C je antioxidant. Zachytáva v tele škodlivé zlúčeniny kyslíka, ktoré poškodzujú bunky. Tieto „voľné radikály“ vznikajú pri vlastných metabolických procesoch tela, ale tiež pri užívaní nikotínu, liekov, alebo pôsobením UV žiarenia. Následkom je starnutie pokožky. Zníženie oxidačného stresu je pre mnohých žiaduce a dá sa dosiahnuť príjmom vitamínov.
 
Vitamín C prispieva k správnej tvorbe kolagénu. Preto sme ako prvý na Slovensku do hydrolyzovaného kolagénu pridali vitamín C.
 
KolagenDrink_Collagen_Front
 
Zrážanlivosť krvi a vitamín C.
 
Krvácanie z ďasien je príznakom skorbutovej choroby, ktorá charakterije nedostatok prirodzenej vitamínovej rovnováhy. Vitamín C však nemá priamy vplyv na zrážanie krvi, podporuje však správnu funkciu krvných ciev. A to vďaka svojej úlohe antioxidantu - ale tiež nepriamo tým, že zvyšuje biologickú dostupnosť oxidu dusnatého (NO). Oxidačný stres a hojenie rán spotrebujú  veľké množstvo vitamínu C, aby udržali telo v rovnováhe aj napriek vysokej záťaži [10]. Oxid dusnatý je zase nevyhnutný pre kardiovaskulárne funkcie, ako je inhibícia trombózy [3].
 
Môže vitamín C predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam?
 
Antioxidanty - napríklad vitamín C - všeobecne znižujú riziko kardiovaskulárnych chorôb, vrátane trombózy [4]. Ako však ukazuje prehľad literatúry, výskum nedokázal preukázať jasnú súvislosť medzi vitamínom C a prevenciou pred kardiovaskulárnymi ochoreniami [5].
 
Vitamín C ďalej prispieva [11] :
- k udržaniu správneho fungovania imunitného systému počas intenzívnej telesnej námahy a po nej.
- k normálnej tvorbe kolagénu a k správnej funkcii krvných ciev.
- k správnej tvorbe kolagénu a k správnej funkcii kostí, chrupaviek, ďasien, pokožky a zubov.
- k správnej látkovej premene dôležitej pre tvorbu energie.
- k správnemu fungovaniu nervového systému.
- k správnej funkcii psychiky.
- k správnemu fungovaniu imunitného systému.
- k ochrane buniek pred oxidačným stresom.
- k regenerácii redukovanej formy vitamínu E
- vitamín C zvyšuje vstrebávanie železa.
 
Liposomal vitamin C_2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
[10] Beuth JH N, van Leendert R, Basten R, Noehle M, Schneider B, Safety and efficacy of local administration of contractubex to hypertrophic scars in comparison to corticoid treatment. Results of a multicenter, comparative epidemiological cohort study in Germany. In Vivo 20