Kolagén a Achillova šľacha

Nové vedecké štúdie naznačujú, že športovcom, ktorí zápasia s bolesťou Achillovej šľachy v dôsledku achilovej tendinopatie alebo tendinitídy, môže prospieť užívanie hydrolyzovaného kolagénu spolu s vitamínom C.
 
achillova slacha
 
Hydrolyzovaný kolagén spolu s vitamínom C sa na základe niekoľkých vedeckých štúdií vykonaných v posledných rokoch ukázal ako vhodný pomocník pre športovcov, ktorí trpia bolesťou Achillovej šľachy v dôsledku achilovej tendinopatie, alebo tendinitídy.
 
Kolagén má na pevnosť a stabilitu Achillovej šľachy výrazne vplyv a tvorí jej hlavnú zložku (*). 
 
Vitamín C zvyšuje produkciu kolagénu a znižuje oxidačný stres (*). Naše bunky v tele neustále odumierajú a sú nahradzované novými. Oxidačný stres môže spôsobiť, že bunky odumierajú častejšie,  ako obvykle. Vitamín C je antioxidant.  Znižuje oxidačný stres a tým chráni kolagénové bunky.
 
Po prijatí hydrolyzovaného kolagénu ho organizmus rozloží na špecifické aminokyseliny, z ktorých je kolagén vyrobený. Existujú dôkazy (*), že doplnenie týchto látok môže zvýšiť zdravý rast šliach. Nedávna štúdia (*) tiež zistila, že zranení športovci s achillovou tendinopatiou sa zotavovali rýchlejšie, keď používali hydrolyzovaný kolagénový doplnok v kombinácii so starostlivo odstupňovaným programom silového tréningu oproti samotnému silovému tréningu.
 
achillova slacha 2
 
Koľko kolagénu by malo stačiť?
 
Doteraz vykonané štúdie nám zatiaľ neposkytli definitívnu odpoveď, avšak nové štúdie naznačujú, že by mohlo ísť o nasledovné množstvo a spôsob užívania:
 
  • Hydrolyzovaný kolagén užívajte 30 až 60 minút pred cvičením s achilovkou (napr. beh alebo zdvíhanie päty atď.). Počas tejto doby sa hydrolyzovaný kolagén absorbuje do vášho krvného obehu a bude pripravený na použitie.
  • Dávka 2,5 g hydrolyzovaného kolagénu sa zdá postačujúca.
  • Nezabudnite na vitamín C, aspoň 48 mg.
 
Uvedené množstvá nemusia byť vhodné pre každého a preto je ich dôležité prekonzultovať s vašim lekárom.
 
Zdroj:
 

 

99 FlexiRep (2)