Kolagén typu 2 - ideálna kĺbová výživa. Pre koho je určený?

pexels-photo-1881997 (1)
 
Nie sú to len seniori, kto sa zaujíma o zdravie kĺbov. Sú to aj mladí ľudia, ktorí sa na zdravotný stav kĺbov a kostí pozerajú z dlhodobého hľadiska. Čo môžeme urobiť dnes, aby sme sa v budúcnosti vyhli ťažkostiam s pohybovým aparátom?
V tomto článku sa budeme venovať trom hlavným skupinám, pre ktoré je zdravotný stav kĺbov, kostí a pohybového aparátu mimoriadne dôležitý. Potom sa pozrieme na príležitosti v otázke zdravia kĺbov, ktoré prichádzajú s objavením kolagénu typu 2.
 
Narastajúce problémy s pohybovým aparátom pribúdajú s pokročilým vekom a význačne sa začínajú prejavovať u staršej populácie. Mladí ľudia, ktorí majú vážnejšie dôvody zaujímať sa o stav svojich kĺbov sú predovšetkým športovci, športovo založení jednotlivci a ľudia trpiaci nadváhou.
Dnes bežne podporujeme zdravie kĺbov prírodnou kĺbovou výživou. Môžeme tak predísť stavu, kedy by sme museli pristúpiť k dlhodobému užívaniu liekov proti bolesti.
Donedávna boli hlavnými doplnkami na podporu kĺbov glukosamín a chondroitín. Objavenie a dokonalá extrakcia kolagénu typu 2 umožnila vznik nových progresívnych produktov na podporu zdravia kĺbov.
 

Tri hlavné skupiny, pre ktorých je kĺbová výživa určená

  • Seniori
  • Športovci
  • Ľudia trpiaci nadváhou
 
 
Seniori
 
pexels-photo-734658
 
V mnohých krajinách populácia starne. V spojených štátoch po prvý krát v histórii počet ľudí starších ako 65 rokov prevýši počet 5 ročných detí. A to už v tomto roku. Podobný trend je v mnohých ďalších krajinách sveta.
 
Táto nová generácia „seniorov“ si uvedomuje dôležitosť aktívneho životného štýlu a výživy. Aktívne hľadá spôsoby, ako zlepšiť svoje zdravie a udržať si čo najvyššiu kvalitu života. Chcú zostať aktívni tak dlho, ako môžu. Tento typ spotrebiteľa je známy ako „seniori zdravého starnutia“.
 
Poznanie na základe našich vedomostí prináša trpké uvedomenie, že s pribúdajúcim vekom a aktívnym životným štýlom sa zvyšuje riziko vzniku ťažkostí s kĺbmi. Naše kĺby a chrupavka sa počas procesu starnutia a pri aktivitách prirodzene opotrebovávajú.
 
V súlade s týmito znalosťami seniori zdravého starnutia aktívne hľadajú preventívne opatrenia na ochranu chrupavky pred degradáciou.
 
Športovci
 
pexels-photo-4148944
 
Skupina aktívnych a športovo založených ľudí sa v posledných rokoch výrazne rozšírila.
Aktívne športovať už viac nie je doménou úzko špecializovaného publika. „Deti milénia“ si uvedomujú možné riziká spojené so športovou aktivitou. Nadšenie z fitness a podobných disciplín prispelo k nárastu počtu mladých ľudí, ktorí pravidelne športujú.
 
Je známe, že u športovcov sa problémy s pohybovým aparátom preukáže skôr. Je to preto, že ťažké a opakujúce sa cvičenia zaťažujú kĺby, čo môže spôsobiť stuhnutosť kĺbov, zápal a degradáciu tkaniva chrupavky.
 
Táto skupina ľudí aktívne hľadá spôsoby, ako podporiť a udržať zdravie kĺbov. Kĺbová výživa je v tejto skupine veľmi populárna. A to nielen medzi profesionálnymi športovcami, ale aj medzi bežnou verejnosťou, ktorá je čoraz aktívnejšia.
 
Ľudia s nadváhou
V roku 2016 Svetová zdravotnícka organizácia uviedla, že nadváhou trpí 39% dospelej populácie, čo predstavuje 1,9 miliardy ľudí, z čoho až 650 miliónov spadá do kategórie obéznych. Podľa organizácie Arthritis Research UK majú obézni ľudia až štrnásťkrát vyššiu pravdepodobnosť vzniku problémov s kolenami.
 
Ide o jednoduchú fyziku. Čím väčšiu váhu musí kĺb znášať, tým väčšie je jeho zaťaženie, čo nakoniec vedie k degradácii chrupavky a zápalu. Ľudia s nadváhou sa tak dostávajú do začarovaného kruhu. Chcú byť aktívni, aby mohli schudnúť, ale keď sú aktívni, sú konfrontovaní s problémami kĺbov a bolesťou čo im nakoniec bráni byť aktívni.
 
Táto skupina ľudí hľadá doplnky kĺbovej výživy, aby sa mohli aktívne venovať cvičeniu a unikli tak problémom, ktoré so sebou nadváha prináša.
 

Čo je kolagén typu 2 a aká je jeho funkcia?

Kolagén typu II je typ proteínu, ktorý sa nachádza iba v tkanive chrupavky. Je súčasťou pevne zabalenej matrice vlákien a fibríl. Je to látka, ktorá chrupavke dodáva pevnosť v ťahu a elasticitu.
 
Chrupavka je dôležitou súčasťou funkčnosti kĺbu:
  • spája kosti
  • umožňuje tkanivu znášať mechanické namáhanie
  • pôsobí ako tlmič nárazov
  • pôsobí ako mazací prostriedok, ktorý umožňuje spojených kostiam pohyb bez trenia
 
Kolagén typu II je teda kľúčovou súčasťou zdravia kĺbov.
 
A ako kolagén typu 2 podporí zdravie kĺbov?
Pri pravidelnom užívaní hydrolyzovaného kolagénu typu 2 v nízkych dávkach môže dôjsť k potlačeniu zápalu kĺbov a podpore ich mazanie. To pomáha chrániť chrupavku pred degradáciou a predlžuje sa jej životnosť. Môže tiež pomôcť zmierniť zápal v kolennom kĺbe, ktorého dôsledkom je hromadenie synoviálnej tekutiny v kolene (voda v kolene).  
 
Tí, u ktorých už problémy s kĺbmi prepukli, môže pridanie kolagénu typu 2 do ich režimu pomôcť znížiť opuch a stuhnutosť, čo prináša väčšie pohodlie a vyššiu mobilitu.
 
A tí, ktorí chcú predísť možným problémom v budúcnosti a hľadajú prírodný produkt na prevenciu vzniku problémov s kĺbmi, užívanie kolagénu typu 2 môže byť vhodným riešením.
 

Záver

Veda prináša stále nové objavy. Hydrolyzovaný kolagén typu 2 sa ukazuje ako zložka novej generácie pre výrobcov prírodných doplnkov pre podporu zdravie kĺbov.
 
Pre seniorov zdravého starnutia to znamená, že si môžu predĺžiť a užiť čas bez bremena, ktoré prináša  zlý stav kĺbov a pohybového aparátu.
Pre športovcov to znamená lepšie mazanie chrupavky, lepší výkon a rýchlejšie zotavenie. Môže im tiež pomôcť zmierniť rizikové faktory (z hľadiska zdravia kĺbov) spojené s intenzívnou športovou aktivitou.
Pre ľudí s nadváhou to znamená menšiu stuhnutosť a nepohodlie a lepšiu mobilitu, čo im umožňuje byť aktívnejšími a znížiť svoju váhu na zdravú úroveň, pričom dlhodobo chrániť svoje kĺby.
 
_etiketa---Pept-HYB----180x75mm---final-01