Čo bežne jeme a ani nevieme, že si dopĺňame kolagén

Kedy sa zaujímame o kolagén?

kolagén zeleninaBežní dvadsiatnici hádam ani nevedia, čo kolagén je. V podstate nemusia. No keď sa objavia prvé vrásky, prvý šedivý vlas, alebo zistíme, že nás pri menšej aktivite bolia kolená či iné kĺby, príde prvý šok, ktorý nám kruto pripomína, že od maturít už prešlo nejakých 10 - 15 rokov, hoci mnohí sa stále cítime na dvadsať. A tak začína náš výskum. Čo robiť? Ako to zastaviť? rybí kolagén

Bohužiaľ, toto nezastavíme. Starnutie je prirodzený proces a najlepšie urobíme, ak sa s tým zmierime a zostarneme dôstojne. Čo však môžeme urobiť je to, že starnutie mierne spomalíme.

Ako? Vyváženou zdravou stravou a dostatkom spánku a pohybu, ideálne na čerstvom vzduchu. Fajčenie a konzumácia množstva alkoholu majú opačný efekt.

 Ako je to so stravou?

kolagén lesné ovociePokiaľ dbáme na to, čo jeme, väčšinou si kolagén dopĺňame sami a možno si to ani neuvedomujeme. Kolagén sa v ľudskom tele nachádza najmä v koži, kostiach, šľachách a väzivách. A samozrejme aj vo vlasoch, nechtoch, zuboch, dokonca v rohovke a cievach. Tvorí približne 30 % všetkých proteínov v ľudskom tele a v tele živočíchov. Preto logicky, najväčší príjem kolagénu bude zo živočíšnej stravy. Za najväčší zdroj kolagénu sa považujú ryby, hovädzie a bravčové mäso a ich produkty. Z hydiny je to najmä morčacie mäso a je potrebné spomenúť aj vajíčka, ktoré obsahujú kolagén v žĺtkoch.

Veľmi dôležité sú aj potraviny s vysokým obsahom vitamínu C, vitamínu A, vitamínu E, antioxidantov, síry a horčíka, ktoré prispievajú k syntéze kolagénu a k udržiavaniu jeho optimálneho množstva v tele.

Z rastlinnej stravy sú prospešné produkty zo sóje, ľanové a tekvicové semienka, chia semienka a vlašské orechy.kolag%C3%A9n%20orechy

Z ovocia sú to najmä červené druhy, čiže jahody, čerešne, ríbezle a iné bobuľové ovocie, ale samozrejme aj citrusy, ako napríklad pomaranče a grepy. Dôležité účinky na množstvo kolagénu v tele má aj avokádo a olivy.

Zo zeleniny majú dôležité zastúpenie fazuľa, cvikla, cesnak, paradajky, paprika, mrkva ale aj všetky druhy zelenej zeleniny, čiže šalát, kapusta, rukola, špenát, brokolica, alebo dokonca morské riasy.

 Stačí mi jesť gumové medvedíky?

Väčšinakolagén gumené medvedíky z nás sa už stretla aj s názorom, že stačí jesť gumené medvedíky a je to také isté ako dopĺňať si kolagén napr. výživovým doplnkom. Tak sa ne pozrime. Gumové medvedíky a im podobné produkty sú vyrábané zo želatíny, do ktorej je pridané veľké množstvo cukru. Je pravda, že tá želatína obsahuje kolagén, no jeho množstvo nie je také vysoké, ako sa očakáva.

Navyše, keby ste jedli pravidelne jedno balenie každý deň, kvôli vysokému obsahu cukru si koledujete o zdravotný problém. Veľmi hodnotným jedlom z pohľadu obsahu kolagénu, ktorý je navyše v biologicky dostupnej forme, je vývar z kostí. Polievka z neho je výborná, ale technicky ani nie je možné, aby ste si ju pripravovali každý deň. Podobne sú na tom tlačenka, huspenina alebo aspik. Tieto jedlá sú skutočne bohaté na kolagén, no nie každý ich má rád. A aj keby sme ich mali veľmi radi, nedokázali by sme ich jesť každý deň.

kolagén športNa druhú stranu, nestačí len jesť kolagén ako taký, dôležité je, aby sa konzumoval spolu s vitamínom C. Tento významne ovplyvňuje vlastnú produkciu kolagénu v tele a vplýva na využitie kolagénu, ktorý sa už v tele nachádza. 

Preto je dôležité jesť dostatok zeleniny a ovocia počas každého dňa. Pri výživových doplnkoch s obsahom kolagénu je potrebné si všímať, či obsahujú aj vitamín C a jeho podiel v odporučenej dennej dávke.

Dopĺňanie kolagénu sa odporúča najmä športovcom a fyzicky aktívnym ľuďom. Jeho včasným dopĺňaním, prípadne úpravou stravy tak, aby obsahovala dostatok kolagénu a vyššie uvedených látok, sa môže predísť predčasnému opotrebovaniu kĺbov a chrupaviek.

 

 

60 Royal Peptide (2)