Kolagén pomôže pokožke počas mrazivých dní

Kolagén je najhojnejšou bielkovinou v ľudskom tele, ktorá sa podieľa na tvorbe a udržiavaní spojivových tkanív, ako sú kosti, šľachy, väzy, koža, chrupavky a svaly. Kolagén má mnoho dôležitých funkcií, ako napríklad zabezpečovanie pevnosti, elasticity a hydratácie pokožky, zmiernenie bolesti kĺbov, posilnenie kostí, podpora hojenia rán a prevencia starnutia.

Potraviny bohaté na kolagén

Existuje niekoľko spôsobov, ako zvýšiť hladinu kolagénu v tele a pokožke. Jedným z nich je konzumácia potravín, ktoré obsahujú kolagén alebo stimulujú jeho tvorbu. Medzi takéto potraviny patria napríklad kuracia koža, bravčová koža, hovädzie mäso, ryby, vývar z kostí, želatína, kapusta, produkty zo sóje, červené ovocie a zelenina, fazuľa, mrkva, ľanové semienka, vlašské orechy, čierne alebo zelené olivy, citróny, pomaranče, avokádový olej, morčacie mäso, aloe vera, nechtík, čučoriedka, hloh a iné. Tieto potraviny poskytujú telu a pokožke aminokyseliny, vitamíny, minerály, antioxidanty a omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú potrebné pre syntézu a ochranu kolagénu.

Kolagén je mimoriadne dôležitý pre náš organizmus a našu pokožku, najmä počas mrazivých zimných mesiacov, keď je pokožka viac namáhaná a náchylnejšia k poškodeniu. Dodávaním kolagénu prostredníctvom stravy alebo doplnkov môžeme podporiť zdravie a krásu našej pokožky, ako aj celého nášho tela.