Kolagén pre ženy

Zdravšie vlasy, pokožka, nechty, kĺby, kosti, alebo nárast svalovej hmoty. Toto sú niektoré z benefitov, ktoré príjem hydrolyzovaného kolagénu potenciálne ponúka. Mnohé z uvedených benefitov sú potvrdené štúdiami, ďalšie výskumy na určenie účinnosti používania kolagénových doplnkov sú potrebné.

Telo tvorí kolagén prirodzene, ale jeho produkcia klesá s vekom, počnúc približne od 25 roku života. Väčšina žien pociťuje v prvých piatich rokoch menopauzy pokles produkcie kolagénu približne o 30 %. Znížená produkcia kolagénu môže vekom viesť k menej pružnej pokožke, tuhším kĺbom a redším vlasom.

Teoreticky môžu kolagénové doplnky, ako je kolagénový prášok alebo kolagén v tekutej forme, pomôcť ženám nahradiť kolagén stratený vekom. Niektoré štúdie ukazujú sľubné výsledky, je však potrebný ďalší výskum, aby sa ukázali podstatné výhody vo väčších skupinách ľudí.

Ženy môžu tiež profitovať z doplnkov kolagénu počas športovej aktivity. Jedna štúdia publikovaná v Nutrients zistila, že mladé, fyzicky aktívne ženy, ktoré užívali asi 5 gramov kolagénových peptidov denne počas 12 týždňov, znížili bolesť kolena súvisiace s aktivitou v porovnaní s placebom.

Okrem toho štúdie naznačujú, že doplnky kolagénu môžu ženám pomôcť v oblastiach podpory po menopauze, rovnováhy estrogénu a rastu svalov, avšak zatiaľ chýba dostatočný výskum.

Môže kolagén poskytnúť podporu po menopauze?

Niekoľko štúdií naznačuje, že kolagénové doplnky môžu poskytnúť podporu po menopauze zlepšením pružnosti pokožky, ktorá je s pribúdajúcim vekom tenšia a tiež zlepšiť vlastnosti pokožky, ktorá bola vystavená slnečnému UV žiareniu. Ženy po menopauze sú tiež vystavené zvýšenému riziku degeneratívnych problémov s kosťami, ako je osteopénia a osteoporóza, čo spôsobuje, že kosti strácajú hustotu a stávajú sa krehkými.

Štúdia z roku 2022 publikovaná v Food Science and Human Wellness naznačila, že kolagénové peptidy majú veľký potenciál pri zlepšovaní účinkov fotostarnutia kože vyvolaného UV žiarením.

V štúdii publikovanej v Nutrients zaznamenalo 64 žien, ktoré užívali kolagénové peptidy 12 týždňov, zníženie vrások, zvýšenie hydratácie a pružnosti pokožky. Ďalšia štúdia publikovaná v Nutrients zistila, že postmenopauzálne ženy s vekom súvisiacim úbytkom minerálnej hustoty kostí, ktoré užívali kolagénové peptidy 12 mesiacov, zaznamenali zvýšenie minerálnej hustoty kostí v chrbtici a krčku stehennej kosti.

Kolagénové doplnky môžu podporovať rast svalov

Niektoré skoré výskumy sú sľubné, najmä u žien pred menopauzou.

Jedna štúdia publikovaná v Nutrients zistila, že premenopauzálne ženy, ktoré cvičili odporový tréning trikrát týždenne počas dvanástich týždňov a užívali 15 gramov kolagénových peptidov každý deň, výrazne zvýšili svoju telesnú hmotnosť bez tuku. Zvýšili tiež stisk rúk a silu nôh.

Možné riziká kolagénových doplnkov pre ženy

Vo všeobecnosti kolagénové doplnky nepredstavujú zdravotné riziko, ale niektorí ľudia hlásili tráviace problémy alebo vyrážky po užití kolagénových doplnkov.