Kolagén TYPU 1 a TYPU 2. V čom je rozdiel?

Kolagén typu II sa od  kolagénu typu I líši v niektorých detailoch: v poradí aminokyselín v reťazcoch, kolagén typu II sa skladá z troch identických kolagénových reťazcov, zatiaľ čo špirála kolagénu typu I obsahuje dva rovnaké a tretí odlišný reťazec.
 
Rôzne typy kolagénu majú v tele rôzne role
V našom tele existuje veľa rôznych foriem kolagénu: 80 až 90% kolagénu v tele tvorí kolagén typu I, II a III. Vláknitá štruktúra každého typu kolagénu je rovnaká: tri dlhé reťazce aminokyselín v kompaktnej trojitej špirálovitej štruktúre. Rozdiely medzi typmi kolagénu sú na molekulárnej úrovni.
 
Kolagén typu I: silná pokožka, šľachy a väzivo
 
skin
 
Kolagén typu I tvorí najdlhšie trojité helixy. Vďaka tomu je štruktúra kolagénu typu I mimoriadne vhodná na vytváranie silných vláknitých sietí, ktoré je možné roztiahnuť bez porušenia. Tieto elastické štruktúry poskytujú nášmu telu oporu a pružnosť.
 
kolagendrink.sk Collagen Beauty
 
 
 
Kolagén typu I tvorí v ľudskom tele viac ako 90% organickej kostnej hmoty a tvorí hlavnú časť pokožky, šliach a väzov.
 
Kolagén typu II: flexibilná chrupavka
 
 
cartilage 2
 
Kolagén typu II je kolagénová forma prítomná v chrupavke (v chrupavke nie je prítomný žiadny kolagén typu I). Vyskytuje sa v prírodnej matrici s glykozaminoglykánmi (GAG). Kým kolagén typu II poskytuje tkanivu pevnosť v ťahu a elasticitu, GAG mažú chrupavku a spolu tak poskytujú perfektnú matricu na absorbovanie nárazov a stresu.
 
PEPT-OHYB expert na kĺby