4 vlastnosti kolagénu, vďaka ktorým sa cítime mladšie a vyzeráme lepšie

1) kolagén = hladšia, hydratovanejšia pleť

kolagendrink mladistvy vzhlad

Pokožka a spojivové tkanivo obsahujú špeciálne bunky nazývané fibroblasty, ktoré produkujú kolagén. Na produkciu potrebujú aminokyseliny glycín, prolín a hydroxyprolín. Najlepším spôsobom na získanie týchto aminokyselín je hydrolyzovaný kolagén, ktorý je rozložený za účelom lepšej biologicky dostupnosti pre organizmus.

Hydrolyzovaný kolagén má pre pokožku niekoľko priaznivých účinkov: 

Zlepšuje jej elasticitu [1].

Zmierňuje popraskanie kože [2].

Odstraňuje vrásky [3].

Zvyšuje hustotu fibroblastov, ktoré sú základom zdravej a elastickej pokožky [4].

Zvyšuje vlhkosť pokožky [5].

Stručne povedané, kolagén dodá vašej pokožke mladosť a pružnosť. Účastníci vo všetkých vyššie uvedených štúdiách užívali denne 2 až 10 gramov hydrolyzovaného kolagénu.

 

2 ) kolagén = pevnejšie kĺby

kolagendrink strong joints

Kolagén môže tiež posilniť kĺby, čím zvyšuje odolnosť voči zraneniam a bolesti. Niekoľko štúdií preukázalo, že po užívaní hydrolyzovaného kolagénu sa znížila bolesť kĺbov [6], [7], zvýšila sa hustota chrupavky, čo posilnilo celkový stav a pevnosť kĺbov [7]. Táto vlastnosť hydrolyzovaného kolagénu má veľký význam predovšetkým od  stredného veku, pretože produkcia kolagénu v dôsledku starnutia postupne klesá.

 

Kolagén je tiež skvelý výživový doplnok pre športovcov. Predovšetkým pre tých,  ktorí nadmerne zaťažujú kĺby. Je ideálnym výživovým doplnkom pre vytrvalostných bežcov. Väčšina športov si vyberá svoju daň, avšak výberom vhodných výživových doplnkov môžeme predísť nežiadúcim zdravotným problémom, alebo úrazom.

 

3) kolagén = rýchlejšie zotavenie

kolagen drink faster recovery

Ak predsa len dôjde k zraneniu, kolagén bude hrať pri procese zotavenia jednu z kľúčových úloh. Je to hlavný štrukturálny proteín, ktorý naše telo využíva pri procese hojenia rán, či ide o akné,  alebo roztrhnutú Achillovu šľachu. Dôvodov preto je niekoľko:

Kolagén vytvára pružnú matricu, ktorá pokrýva poškodené tkanivo a zároveň umožňuje jeho pohyb. Pôsobí ako akási konštrukcia, ktorá drží všetko dohromady, aby sa ďalšie bunky mohli obnoviť.

Bojuje proti baktériám a pomáha tak udržiavať rany sterilné [8].

Tým, že môže splynúť s okolitým tkanivom, pomáha sceľovať rany

V jednej štúdii hydrolyzovaný kolagén zrýchlil hojenie vredov o približne 200% [9]. Črevné baktérie štiepia kolagén na mastné kyseliny s krátkym reťazcom, a tieto sú využívané bunkami črevnej steny.  Kolagén tak môže pomôcť s prípadnými črevnými ťažkosťami a zabrániť takzvanému syndrómu deravého čreva. Pokiaľ ide o vzťah kolagén a akné, doposiaľ môžeme hovoriť len o  anekdotických dôkazoch, ktoré naznačujú, že kolagén má na hojenie akné pozitívne účinky.

 

4) kolagén = lepší spánok

kolagendrink good sleep

Priaznivé účinky na spánok má kolagén pravdepodobne vďaka vysokému obsahu glycínu. Ľudia, ktorí mali problémy so spánkom zaspali rýchlejšie a boli menej ospalí nasledujúci deň po tom, ako si vzali pred spaním glycín [10]. Dosiahli tiež lepšie výsledky v pamäťových úlohách, čo je ďalší ukazovateľ toho, že boli viac oddýchnutí.

V ďalšej štúdii účastníci, ktorí užívali glycín pred spaním, boli na nasledujúci deň menej unavení a mali čistejšiu hlavu [11] a tretia štúdia zistila, že glycín neprispieva k dennej ospanlivosti, ani keď sa užíva počas dňa [12], takže sa nemusíte obávať, že ak si dáte kolagén ráno,  začnete byť neskôr ospalí.

Kolagén má mnoho pozitívnych účinkov. V mladosti ho telo produkuje v dostatočnom množstve, avšak jeho produkcia v dôsledku starnutia postupne klesá.  Hydrolyzovaný kolagén môže byť vhodnou alternatívou a zvrátiť tak negatívne dôsledky klesajúcej tvorby kolagénu, a to predovšetkým u športovcov a ľudí v strednom a staršom veku. Množstvo kolagénu môžeme tiež zvýšiť vhodnou stravou.  

    60 Royal Peptide (2)