Kyselina hyaluronová

Kyselina hyaluronová (známa aj pod názvami lykosaminoglykán, hyaluronan sodný,  hyaluronát sodný, kyselina HA, hyaluron ) sa považuje za elixír mladosti. Vďaka svojim vlastnostiam má kyselina hyaluronová silnú hydratačnú schopnosť. Viaže vodu, čím získava gélovitú konzistenciu. Prísunom vody dokáže zväčšiť svoj objem na 1000-násobok, čo sa priaznivo prejaví napríklad na pokožke, ktorú udržiava hebkú, pevnú a spolu s kolagénom pomáha udržiavať jej mladistvý vzhľad. Okrem schopnosti viazať vodu pôsobí ako mazivo pohyblivých častí ľudského tela, ako sú svaly a kĺby. Kyselina hyalurónová je základnou súčasťou kĺbovej tekutiny, ktorá slúži ako zdroj živín pre bunky chrupavky. Kyselina hyaluronová  sa osvedčila pri zmierení prejavov osteoartritídy. Zabraňuje tiež prieniku baktérií, vírusov a cudzorodých látok do organizmu. Pomáha pri tvorbe buniek a hojení rán.  

hyaluronic acid kolagendrink

Kyselina hyaluronová sa v ľudskom tele vyskytuje prirodzene. V ľudskom organizme sa nachádza približne 15 gramov kyseliny hyalurónovej v podobe viskózneho gélu. Vo vysokých koncentráciách je obsiahnutá v niektorých mäkkých spojivových tkanivách, koži, pupočnej šnúre, kĺbovej tekutine a v sklovci oka. Významné množstvo kyseliny hyaluronovej sa nachádza v pľúcach, obličkách, mozgu a v svaloch.

Až 55 percent z celkového obsahu kyseliny hyalurónovej v ľudskom tele sa nachádza v pokožke. Až 1/3 tohto množstva sa degraduje na dennej báze, takže sa musí neustále obnovovať.

Časom, v dôsledku starnutia ľudské telo produkuje menej kyseliny hyaluronovej a v 40 roku človeka už to je len polovica toho, čo ľudské telo denne potrebuje. Negatívny vplyv na  produkované množstvo kyseliny hyaluronovej má tiež nadmerné sa vystavovanie slnku, nikotín, a niektoré enzýmy.

KolagenDrink HA SN 1    Kyselina hyaluronova vizualizacia  KolagenDrink_HyaluronicAcid_Front