Kolagén a pokožka

Koža je najväčší orgán v tele, tvorí asi 10 – 15 % našej telesnej hmotnosti

Rastie povedomie o úlohe výživy pre zdravie našej pokožky. Koža je najväčší orgán v tele, tvorí asi 10 – 15 % našej telesnej hmotnosti, preto je dôležité starať sa o tento životne dôležitý orgán čo najviac. Úlohou kože je pomáhať chrániť telo pred nebezpečenstvom ultrafialového žiarenia, znečistením a infekciami. Naša pokožka sa neustále obnovuje vonkajšou vrstvou, epidermou, ktorá sa efektívne pretvára každý mesiac.

Po 50-tke sa kolagén kože ďalej znižuje približne o 2 % ročne

Vo všeobecnosti, ako koža starne, začína vykazovať pokles hrúbky epidermy. Hrúbka vrstvy sa zmenšuje o približne 1 % ročne počas celého dospelého života, po dosiahnutí veku okolo 50 rokov sa kolagén kože ďalej znižuje približne o 2 % ročne (Svokgaard et al).

Podpora ochrannej funkcie a neustálej obnovy

Na podporu ochrannej funkcie a neustálej obnovy epidermálnej vrstvy je potrebný neustály prísun energie a živín do našej pokožky. To sa dá dosiahnuť prostredníctvom zdravej výživnej stravy, kvalitných doplnkov výživy, udržiavania hydratácie a ochrany našej pokožky pred environmentálnymi faktormi, ako je poškodenie slnkom a znečistenie.