Kolagén je bielkovina, ktorá sa predovšetkým nachádza v pokožke, vo vlasoch, nechtoch, kostiach a väzivách a zdrojom hydrolyzovaného kolagénu vo forme výživového doplnku sú predovšetkým hovädzí dobytok a ryby.
Na základe uvedeného, určite nehovoríme o kolagéne pre vegánov.
Existuje kolagén pre vegánov?
Teoreticky, a zdá sa, že aj prakticky áno. Hoci ho na trhu zatiaľ nenájdeme. A slová ako „geneticky modifikované“ sú asi ani nie pre väčšinu z nás príliš atraktívne. Avšak s vegánskym kolagénom sú bezpodmienečne prepojené.
Kolagén je možné vyrábať pomocou geneticky modifikovaných kvasiniek a baktérií.
Predovšetkým baktérie P. pastoris sú najefektívnejšie a najbežnejšie používané pri produkcii kolagénu spôsobom genetického inžinierstva.
Do procesu vstupuje pepsín, tráviaci enzým, ktorý pomáha pri budovaní štruktúry stavebných blokov, ktoré tvoria molekuly kolagénu s presnou štruktúrou ľudského kolagénu. Výsledkom tohto procesu je vegánsky kolagén!
Do procesu vstupuje pepsín, tráviaci enzým, ktorý pomáha pri budovaní štruktúry stavebných blokov, ktoré tvoria molekuly kolagénu s presnou štruktúrou ľudského kolagénu. Výsledkom tohto procesu je vegánsky kolagén!

A aké výhody vegánsky kolagén ponúka
- Potenciálne nižšie náklady pre spotrebiteľov
- Nižšie riziko alergií
- Vyšší bezpečnostný profil výrobkov
- Väčšia a lacnejšia dostupnosť pre lekárske postupy
- Kolagén aj pre vegánov
Nuž, hoci sme si o vegánskom kolagéne to čo povedali, podstatné je, že na trhu ešte nie je.
Existuje však nejaká alternatíva pre vegánov, ktorí chcú zvýšiť množstvo kolagénu v tele? Určite áno, A neplatí to len pre vegánov.
Trh ponúka mnoho produktov, ktorých hlavnou úlohou je podporiť produkciu prirodzeného kolagénu („collagen boosters“). Tieto produkty obsahujú rôzne vitamíny a minerály, napríklad vitamín C a zinok, ktoré telo potrebuje na produkciu kolagénu. Niektoré môžu obsahovať aj rastlinné extrakty a byliny, ktoré pomáhajú stimulovať produkciu kolagénu.
Najzastúpenejšími aminokyselinami v kolagéne sú glycín, lyzín a prolín. Potraviny na rastlinnej báze s vysokým obsahom všetkých troch aminokyselín sú:
- sójové výrobky, napr. tofu
- strukoviny, napr. čierna fazuľa
- semená: napr. tekvica, slnečnica, chia
- orechy: napr. pistácie, arašidy a kešu

Najdôležitejšie je určite dodať, že výživové doplnky nie sú náhradou rozmanitej stravy. To znamená, že väčšina minerálov, vitamínov a ďalších výživných látok, ktoré sú potrebné na podporu a tvorbu kolagénu v tele sa dá a odporúča prijať z potravín.
Napríklad taký vitamín C, ktorý má kľúčovú úlohu pri správnej produkcii kolagénu. Odporúčaná denná dávka vitamínu C je okolo 100 mg. Takmer toľko vitamínu C získate, keď zjete plnú hrsť jahôd.
Samozrejme v čase nedostatku čerstvého ovocia a zeleniny, alebo v čase oslabenej imunity nám doplnenie vitamínov vo forme výživových doplnkov pravdepodobne padne vhod.