Zlepšenie športového výkonu pomocou kolagénových doplnkov

Postoj k cvičeniu sa za posledné desaťročie zmenil. V rámci zdravého životného štýlu zaznamenávame rastúci počet ľudí, ktorí sa pravidelne venujú športu (1).
 
Spotrebitelia sa zároveň čoraz viac vzdelávajú o svojom zdraví a hľadajú výživové riešenia, ktoré im pomôžu udržať si vyššiu úroveň aktivity.
 
To vytvorilo nové príležitosti na trhu športovej výživy, ktorý teraz musí uspokojovať rôzne typy spotrebiteľov a ich potreby, vrátane športovej regenerácie, športového výkonu a zdravia kĺbov. Na splnenie požiadaviek trhu boli kolagénové produkty špeciálne vyvinuté tak, aby spotrebiteľom poskytli viaceré zdravotné benefity a funkčné vlastnosti, ktoré pomôžu podporiť regeneráciu tkanív v tele.
 
active sport life
 
Kolagénové peptidy: zložka novej generácie v športovej výžive
 
Šľachy, väzy, chrupavky a kosti sú časti tela, ktoré sú obzvlášť náchylné na poškodenie pri vykonávaní pravidelnej alebo intenzívnej fyzickej aktivity. Kolagén je kľúčový proteín, ktorý zabezpečuje elasticitu a regeneráciu týchto spojivových tkanív. Kolagénový peptid typu I, ktorý sa používa ako doplnok stravy, má na telo dvojitý účinok. Jeho jedinečné zloženie aminokyselín znamená, že poskytuje stavebné kamene pre syntézu bielkovín alebo kolagénu.
 
Zároveň má signalizačný účinok, pretože obsahuje bioaktívne peptidy, ktoré vykonávajú funkciu messengera priamo na cieľové bunky. Peptidy pomáhajú urýchliť proces obnovy telesných tkanív a muskuloskeletálnej štruktúry, čo môže znížiť riziko zranenia a zlepšiť športový výkon v kontexte športovej výživy.
 
Spoločnosť Rousselot nedávno viedla randomizovanú, dvojito zaslepenú, placebom kontrolovanú klinickú štúdiu, v ktorej 24 mladých a rekreačne aktívnych mladých mužov dostávalo dennú dávku 20 g Peptanu počas stanoveného obdobia 9 dní.
 
Výsledky štúdie ukázali, že suplementácia kolagénovými peptidmi urýchlila proces obnovy po poškodení vyvolanom intenzívnym cvičením znížením bolestivosti svalov a zlepšením športového výkonu (2). Jedinečný aminokyselinový profil Peptanu poskytuje špecifické nutričné ​​a funkčné výhody, vďaka čomu je ideálne na použitie v produktoch športovej výživy (3).
 
Expert na kĺby PEPTOHYB (5)
 
Podpora športového zotavenia
 
Intenzívna fyzická aktivita môže vyvíjať tlak na chrupavku a kosti. To môže znížiť hladinu kolagénu a následne zvýšiť riziko zranenia a zápalu kĺbov. V nedávnom prehľade literatúry Medzinárodný olympijský výbor (IOC) zdôraznil zdravotné výhody kolagénu v športovej výžive.
 
Na základe vedeckých štúdií IOC navrhol, že kolagénové peptidy môžu zvýšiť produkciu kolagénu, znížiť nepohodlie v kĺboch a v dôsledku toho majú potenciál pomáhať pri tréningovej kapacite, regenerácii, bolesti svalov a zvládaní zranení (4).
 
Posilnenie zdravia kĺbov
 
Hydrolyzovaný kolagén typu II, ako napríklad Rousselotov nový Peptan IIm – hydrolyzovaná matrica kolagénu typu II – poskytuje ďalšiu podporu pre zdravie kĺbov.
 
Peptan IIm je špeciálne riešenie pre zdravie kĺbov a je špeciálne navrhnuté tak, aby poskytovalo viaceré výhody pre zdravie kĺbov z jedného zdroja na ochranu spojivových tkanív. Extrahovaný z prírodného zdroja obsahuje tiež matricu glykozaminoglykánových zložiek (GAG). Je dokázané, že táto hydrolyzovaná matrica typu II chráni chrupavku, poskytuje odpruženie a lubrikáciu a znižuje zápal, ktorý môže vzniknúť pri intenzívnom cvičení (5).
 
Je účinný pri nízkom dávkovaní a je rozpustný v studenej vode a je vhodný na použitie vo formátoch športovej výživy, ako sú kapsuly, tablety, gély a prášky.
 
Peptan poskytuje výživové riešenia na mieru
 
Aby sme vyhoveli meniacim sa požiadavkám trhu s výživou pre športovcov, produktový rad Peptan, vyrábaný a predávaný spoločnosťou Rousselot, ponúka zložky prírodného pôvodu, ktoré sú bezpečné, vysledovateľné a poskytujú zdravotné výhody, ktoré sú podložené vedou.
 
Dôveryhodná a rozpoznateľná značka umožňuje výrobcom nutraceutík uspokojiť rôznorodú skupinu spotrebiteľov, od vysokovýkonných športovcov až po rekreačných užívateľov. Peptan neobsahuje ani nespracováva látky zakázané Svetovou antidopingovou agentúrou (WADA).
 
 
Zdroj:
 
  1. A survey conducted by Sport England showed that 62.3% of the adult population in the UK is active (150 minutes of exercise per week): www.sportengland.org/media/13558/active-lives-adult-may-2017-18-report.pdf.
  2. T. Clifford, et al., “The Effects of Collagen Peptides on Muscle Damage, Inflammation and Bone Metabolism Following Exercise: A Randomized, Controlled Trial,” submitted for publication (2018).
  3. Amino acids are the building blocks of body tissues and a main component of proteins. Peptan’s amino acid profile is 10–20 times higher than other forms of protein, which makes it a unique ingredient with health benefits only found in Peptan.
  4. R.J. Maughan, et al., “IOC Consensus Statement: Dietary Supplements and The High-Performance Athlete,” Int. J. Sport Nutr. Exerc. Metab. 28(2), 104–125 (2018).
  5. S. Soniwala, et al., “Oral Hydrolyzed Type 2 Collagen Protects Against the OA of Obesity and Mitigates Obese Gut Microbiome Dysbiosis,” poster presentation at ORS 2018 (10–13 March 2018, New Orleans, LA, USA).