Vystavujete sa slnku viac, ako by ste mali? Ovplyvní to aj hladinu kolagénu v tele.

Väčšina z nás sa rada vystavuje slnečným lúčom. Pri opaľovaní čerpáme novú energiu, telo si prirodzene vytvára potrebný vitamín D, naša pokožka získava „letný nádych“. Avšak čo sa deje, ak na slnku ostaneme dlhšie, ako by sme mali? Áno. Spáli nás. A čo sa vtedy deje s hladinou kolagénu v našej pokožke?

sun kolagendrink

UV žiarenie môže spôsobiť, že sa kolagén rozpadá vyššou rýchlosťou, ako je tomu počas procesu prirodzeného starnutia. K rozkladu dochádza v oblasti, kde sa kolagén nachádza, predovšetkým v strednej vrstve kože, zamši (dermis). Vďaka veľkým obsahom kolagénnych a elastických väzivových vlákien zamša zabezpečuje pevnosť a mechanickú odolnosť kože. UV žiarenie prenikajúce strednou vrstvou kože spôsobuje abnormálne nahromadenie elastínu. Počas tejto akumulácie elastínu sa produkujú enzýmy - metaloproteinázy, ktoré rozkladajú kolagén a vytvárajú takzvané "solárne jazvy". Pokračujúcim vystavovaním sa slnku urýchľujeme proces predčasného starnutia (fotostarnutie) a vrásky sa prehlbujú a vznikajú nové vrásky.

KolagenDrink MORINGA + TETRA SOD = LIVING BUDDHA

UV žiarenie je tiež jedným z hlavných tvorcov voľných radikálov. Voľné radikály sú nestabilné molekuly, ktoré majú len jeden elektrón namiesto dvoch. Pretože elektróny sa nachádzajú v pároch, molekula musí zachytávať svoj chýbajúci elektrón z iných molekúl. Z nich sa však v tom okamžiku stáva tiež voľný radikál, ktorý sa opäť snaží získať svoj chýbajúci elektrón, čo spôsobuje reťazovú reakciu, ktorá môže poškodiť bunky na molekulárnej úrovni. Voľné radikály nielen zvyšujú počet enzýmov, ktoré rozkladajú kolagén, ale môžu meniť genetický materiál bunky spôsobom, ktorý môže viesť až k rakovine.

60 Royal Peptide (2)