Rybí vs. hovädzí kolagén. Neviete ktorý si vybrať?

Čo je kolagén?

Kolagén je najrozšírenejší proteín v ľudskom tele. Tvorí štruktúru pokožky, kostí, šliach, väziva aj ciev. Vekom jeho prirodzená produkcia klesá, čo vedie k vráskam, zníženej elasticite pokožky a bolestiam kĺbov. Preto sa čoraz častejšie využívajú kolagénové doplnky.

1. Pôvod a výroba

Hovädzí kolagén sa získava z kože a kostí hovädzieho dobytka. Následne sa hydrolyzuje – štiepi na menšie peptidy, ktoré telo lepšie vstrebáva.

Rybí kolagén pochádza z kože a šupín rýb, ktoré sú vedľajším produktom rybolovu. Aj on sa hydrolyzuje, pričom jeho peptidy sú menšie a majú vyššiu biologickú dostupnosť.

2. Typy kolagénu

  • Hovädzí kolagén obsahuje hlavne typy I a III. Tie sú dôležité pre pevnosť kostí, šliach, väziva a zdravie čriev.

  • Rybí kolagén obsahuje prevažne typ I, ktorý je kľúčový pre pružnosť a hydratáciu pokožky.

 

 Bovine vs fish collagen

 

3. Hlavné benefity

Hovädzí kolagén

  • Podpora kĺbov a chrupaviek

  • Posilnenie svalov a väziva

  • Podpora regenerácie po fyzickej záťaži

  • Priaznivý vplyv na zdravie čriev

 

Rybí kolagén

  • Zlepšenie hydratácie a elasticity pokožky

  • Redukcia vrások a spomalenie prejavov starnutia

  • Ochrana pokožky pred UV žiarením

  • Vysoká vstrebateľnosť vďaka menším peptidom

4. Ako si vybrať?

  • Ak je vaším cieľom zdravá pokožka a anti-aging efekt, siahnite po rybom kolagéne.

  • Ak vás trápi bolesť kĺbov alebo problémy s trávením, vhodnejší je hovädzí kolagén.

  • V prípade, že chcete univerzálne riešenie, môžete oba typy kombinovať.

5. Odporúčané dávkovanie

Vedecké štúdie potvrdzujú účinnosť dávok od 2,5 g do 15 g hydrolyzovaného kolagénu denne. Výsledky sa zvyčajne prejavia po 8 až 12 týždňoch pravidelného užívania. Pre ešte lepší efekt sa odporúča kombinovať s vitamínom C, ktorý podporuje syntézu kolagénu.

 

Záver

Oba typy kolagénu majú svoje špecifické výhody. Výber závisí od vašich potrieb – rybí kolagén je ideálny pre krásu pokožky, zatiaľ čo hovädzí kolagén je lepší na podporu kĺbov, regenerácie a zdravia čriev.

 

KolagenDrink FlexiRep (1)

 

Zdroje:

  1. Bello, A. E., & Oesser, S. (2006). Collagen hydrolysate for the treatment of osteoarthritis and other joint disorders: a review of the literature. Current Medical Research and Opinion, 22(11), 2221–2232. 

  2. Proksch, E., Schunck, M., Zague, V., Segger, D., Degwert, J., & Oesser, S. (2014). Oral intake of specific bioactive collagen peptides reduces skin wrinkles and increases dermal matrix synthesis. Skin Pharmacology and Physiology, 27(3), 113–119. 

  3. Ichikawa, S., Morifuji, M., Ohara, H., Matsumoto, H., Takeuchi, Y., & Sato, K. (2010). Hydroxyproline-containing dipeptides and tripeptides quantified at high concentration in human blood after oral administration of gelatin hydrolysate. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 61(1), 52–60. 

  4. Genovese, L., Corbo, A., Sibilla, S., Cestaro, B., & Musumeci, M. (2017). A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial on the use of collagen-based nutraceuticals in osteoarthritis patients. Journal of Clinical Trials, 7(2), 1–7. 

  5. Zague, V. (2008). A new view concerning the effects of collagen hydrolysate intake on skin properties. Archives of Dermatological Research, 300(9), 479–483.