Probiotiká – malé mikroorganizmy s veľkým vplyvom na naše zdravie

Čo sú probiotiká?

Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré sa prirodzene nachádzajú v našom tráviacom trakte. Ich úlohou je udržiavať rovnováhu črevnej mikroflóry – teda pomer medzi „dobrými“ a „zlými“ baktériami.
Táto rovnováha je nevyhnutná pre správne trávenie, vstrebávanie živín, imunitnú reakciu aj psychickú pohodu.

 

Copy of healthy gut and Collagen

Kedy má zmysel užívať probiotiká

Vedecké výskumy ukazujú, že probiotiká môžu byť prínosné v rôznych obdobiach života a pri rôznych situáciách:

Po užívaní antibiotík – pomáhajú rýchlejšie obnoviť črevnú mikroflóru.

Pri tráviacich ťažkostiach – ako nadúvanie, plynatosť, hnačka, zápcha alebo syndróm dráždivého čreva (IBS)

Počas stresu a vyčerpania – viaceré kmene sú skúmané pre vplyv na os „črevo–mozog“ a produkciu neurotransmiteru GABA

Počas cestovania – na prevenciu tzv. „cestovateľskej hnačky“.

Pri oslabení imunity – napríklad počas jesene či zimy.

 

Kedy sa probiotiká neodporúčajú

Podľa odborných smerníc by sa mali probiotiká užívať opatrne pri:

  • ťažkých imunitných poruchách (napr. po transplantáciách),

  • akútnych infekciách sprevádzaných horúčkou,

  • alebo pri výrazne oslabenom organizme.

V takýchto prípadoch je vhodné konzultovať lekára.

 

💡 Ako si vybrať kvalitné probiotikum

Rozhodujúci je pôvod a identifikácia kmeňov.
Len presne definované kmene (s názvom, číslom kultúry a vedeckými štúdiami) majú overené účinky.
Napríklad produkt ABSORBii PROBIOTICS s 10 vedecky zdokumentovanými kmeňmi značky BIO (Bioprox) predstavuje unikátnu kombináciu bifidobaktérií a laktobacilov, ktoré boli izolované z ľudského čreva, materského mlieka alebo fermentovaných potravín.

 

ABSORBii Probiotics (2)

 

🔬 Vedecké poznatky o 10 probiotických kmeňoch

1. Bifidobacterium animalis subsp. lactis BIO5764 (CNCM I-5093)

V štúdiách prejavil protizápalové účinky a podporu zdravia čriev u ľudí s gastrointestinálnymi ťažkosťami.

2. Lacticaseibacillus rhamnosus BIO6870 (ATCC 53103)

Najviac skúmaný probiotický kmeň na svete (800+ štúdií).
Klinicky skúmaný pre zníženie rizika hnačky po antibiotikách, infekcií dýchacích ciest a posilnenie imunitnej odpovede

3. Bifidobacterium bifidum BIO5480 (CNCM I-5091)

Podporuje ochranu črevnej sliznice, produkuje krátkoreťazcové mastné kyseliny (acetát, butyrát), ktoré udržiavajú črevnú bariéru

4. Bifidobacterium breve BIO6018 (CNCM I-5112)

Vedecké práce ukazujú súvis s redukciou alergických prejavov, podporou vývoja črevnej mikroflóry u detí a vplyvom na kognitívne funkcie

5. Bifidobacterium longum subsp. infantis BIO5478 (CNCM I-5090)

Z materského mlieka; pomáha udržiavať integritu črevnej steny, znižovať zápal a podporovať imunitu

6. Bifidobacterium longum subsp. longum BIO6283 (CNCM I-5096)

Produkuje acetát a butyrát, ktoré zlepšujú stav črevnej bariéry a môžu znižovať riziko alergií a infekcií

7. Lactobacillus acidophilus BIO6307 (CNCM I-6030)

Známy ako Dr. Shahani’s strain – klinicky preukázané zlepšenie príznakov IBS, intolerancie laktózy a podpora črevného komfortu

8. Levilactobacillus brevis BIO5542 (CNCM I-5064)

Schopný syntetizovať GABA, ktorá súvisí s nižšou mierou stresu a lepším spánkom; má aj antioxidačné a imunostimulačné účinky

9. Lacticaseibacillus casei BIO5773 (CNCM I-5094)

V meta-analýzach spájaný so znížením výskytu Clostridium difficile infekcií a lepšou odolnosťou proti respiračným ochoreniam

10. Lactiplantibacillus plantarum BIO1096 (CNCM I-4909)

Preukázané antioxidačné a antimikrobiálne vlastnosti; výskumy poukazujú aj na znižovanie LDL cholesterolu a úľavu pri syndróme dráždivého čreva

 

🧠 Záver: prečo probiotiká dávajú zmysel

Probiotiká nie sú módnym trendom – ide o vedecky potvrdený spôsob, ako podporiť rovnováhu črevného mikrobiomu.
Moderný životný štýl, stres, zlá strava a antibiotiká túto rovnováhu často narúšajú.
Zahrnutie probiotík do každodenného režimu tak môže byť jednoduchým spôsobom, ako sa starať o vlastné zdravie zvnútra.

 

📚 Referencie

  • Araújo M.M. et al., Nutr Rev, 2021 – Meta-analýza účinku B. animalis subsp. lactis na tráviace symptómy.

  • Szajewska H. et al., World J Gastroenterol, 2019 – Systematická meta-analýza L. rhamnosus GG pri hnačke u detí.

  • Martoni C.J. et al., Nutrients, 2020 – L. acidophilus DDS-1 a B. lactis pri IBS.

  • Wu Q. & Shah N.P., Crit Rev Food Sci Nutr, 2017 – Produkcia GABA u L. brevis.

  • Ma Y. et al., J Dig Dis, 2020 – Účinnosť L. casei pri Clostridium difficile infekciách.

  • Rivière A. et al., Front Microbiol, 2016 – Úloha bifidobaktérií pri tvorbe butyrátu a ochrane čreva.

  • Seddik H.A. et al., Probiotics Antimicrob Proteins, 2017 – Antioxidačné a cholesterolové účinky L. plantarum.