Typy kolagénu a ich význam

Kolagén je vo vode nerozpustná bielkovina, ktorá tvorí približne 30 % všetkých proteínov v ľudskom tele a v tele živočíchov. Je to základná stavebná jednotka kostí, kĺbov, chrupaviek, pokožky, ale aj vlasov a nechtov. Pre naše telo je absolútne prirodzený. Vekom sa jeho prirodzená produkcia spomaľuje a približne v 40. roku života jeho tvorba takmer prestáva a starnutie začína byť omnoho viditeľnejšie.

kolagendrink powder

Existuje mnoho typov kolagénu. Doteraz bolo identifikovaných 27 typov kolagénu (niektoré zdroje uvádzajú 28 a 29 typov). Z toho v ľudskom tele je ich minimálne 16.  Odlišujú sa od seba v mnohých smeroch, ako je napríklad  molekulárne zloženie a lokalizácia v tele. Všetky typy majú spoločné to, že pomáhajú tkanivám udržať si svoju elasticitu. Najzastúpenejšími typmi kolagénu v ľudskom tele je kolagén typu 1 a 3. Tvoria spolu až 80-90 % všetkých typov kolagénu.

Kolagén typu 1

Kolagén typu 1 je v tele najzastúpenejší. Je prítomný v kostiach, koži, orgánoch a väzoch. Vytvára obloženie gastrointestinálneho traktu (GI). Tento typ kolagénu podporuje pružnosť pokožky a znižuje výskyt vrások. Jedna štúdia zistila, že perorálna suplementácia kolagénu typu 1 zlepšila osteoartritídu

kolagendrink hair 2

Kolagén typu 2

Kolagén typu 2 je primárnou zložkou v chrupavke a tvorí súčasť sklovca v oku, ktorý sietnici zabezpečuje živiny. Taktiež pomáha oku udržať si tvar gule. Ľudia, ktorí majú nedostatok kolagénu typu 2, často pociťujú bolesť kĺbov a nepohodlie. V randomizovanej klinickej štúdii z roku 2016 sa zistilo, že kolagén typu 2 zmiernil bolesť kolena

peptohyb kolagendrink.sk expert na kĺby

Kolagén typu 3

Kolagén typu 3 sa nachádza v kostnej dreni, v krvných cievach a stenách tepien. Medzi kolagénom typu 1 a typu 3 existuje veľa paralel. Výskumy naznačujú, že peptidy typu 3 podporujú kardiovaskulárny vývoj. Kolagén typu 1 a typu 3 tiež prospieva rastu pokožky, vlasov a nechtov. Najlepšie kolagénové výživové doplnky pre krásu obsahujú zmes oboch typov kolagénu.

pexels-photo-1123401

Kolagén typu 4

Kolagén typu 4 sa nachádza predovšetkým v bazálnej membráne, medzi vrchnou vrstvou kože a spodnou vrstvou kože. Bazálna membrána má mnoho dôležitých biologických funkcií. Podporuje regeneráciou tkaniva po poranení. Dôkladnejší výskum je potrebný na zhodnotenie významu, ktorý kolagén typu 4 prináša.

Kolagén typu 5

Kolagén typu 5 zohráva dôležitú úlohu pri vytváraní kolagénu typu 1 a typu 3. Doterajší výskum naznačuje, že kolagén typu 5 prispieva k zdravému vývoju mnohých orgánov (pľúca, pečeň, placentu). Je potrebný širší výskum. 

Iné typy kolagénu

Ostatné typy kolagénu majú v ľudskom tele malé zastúpenie a doteraz neboli dostatočne preskúmané. To samozrejme neznamená, že ich význam je menej dôležitý. Doteraz sa výskumy zameriavali na najzastúpenejšie typy kolagénov, predovšetkým kolagén typu 1 a 3, pri ktorých boli potvrdené mnohé zdravotné benefity, ktoré užívanie kolagénových výživových doplnkov prináša.

Výskumy naznačujú, že napr. kolagén typu 6 môže chrániť zdravé bunky pred škodlivými dôsledkami, aké prináša napr. náhodná bunková smrť a oxidačné poškodenie, ktoré sú sprievodným javom v nádorových bunkách. Tento prínos z neho robí základný biomarker pre diagnostiku rôznych rakovín.

Ďalšou zriedkavým typom je kolagén typu 10. Štúdie ukazujú, že tento typ kolagénu tvorí kostné tkanivo a lieči chrupavku, čo zohráva podstatnú úlohu po poranení.

 

       60 Royal Peptide (2)